Polisens utredning av arbetsmiljöbrott

Skriftlig fråga 2009/10:841 av Olsson, Lena (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-27
Anmäld
2010-05-27
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2010-06-03
Besvarad
2010-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 maj

Fråga

2009/10:841 Polisens utredning av arbetsmiljöbrott

av Lena Olsson (v)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Hur bra polisen arbetar med arbetsmiljöbrott varierar över landet. Till exempel finns olika rutiner när det gäller hur lång tid det tar från anmälan till dess att polisen undersöker platsen vid olyckor med dödlig utgång. Inom Polismyndigheten i Skåne undersöker man platsen omedelbart, medan det på andra håll kan dröja mycket lång tid.

Såväl Arbetsmiljöverket som polis och åklagare är överens om att kvaliteten på utredningar om arbetsmiljöbrott är väldigt skiftande inom landet. Endast en liten del av anmälningarna leder till åtal eller strafföreläggande. Samtidigt vittnar det ökande antalet arbetsplatsolyckor i Sverige om en oroväckande trend vad gäller de faktiska arbetsmiljöbristerna.

Jag ställde för två år sedan en fråga om arbetsmiljöbrott, och justitieministern hänvisade då till utvecklingsarbete inom såväl polisen som Åklagarmyndigheten. Min bild är dock att inte mycket hänt sedan dess.

Min fråga till justitieminister Beatrice Ask är:

Avser justitieministern att vidta åtgärder för att arbetet mot arbetsmiljöbrott ska förbättras?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:841 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 3 juni

Svar på fråga

2009/10:841 Polisens utredning av arbetsmiljöbrott

Justitieminister Beatrice Ask

Lena Olsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att arbetet mot arbetsmiljöbrott ska förbättras.

En viktig förutsättning för att polis och åklagare ska kunna fullgöra sina arbetsuppgifter på ett bra sätt är att de har tillräckliga resurser. Regeringen har därför under mandatperioden tillfört polis och åklagare varaktiga anslagsökningar på 2,6 miljarder kronor. Denna resursförstärkning har bland annat möjliggjort att antalet poliser har ökat till 20 000. Satsningen har fått och kommer att få stor betydelse för kapaciteten att utreda brott, även arbetsmiljöbrott.

Det räcker självklart inte att bara öka antalet poliser för att arbetet mot arbetsmiljöbrott ska förbättras. Arbetsgivarna ansvarar ytterst för de anställdas arbetsmiljö och polis och åklagare ansvarar för att de brott som begås utreds på ett effektivt sätt. Regeringen har ställt krav på polisen och Åklagarmyndigheten att handläggningstiderna ska kortas och utredningsresultatet förbättras. Regeringen har även gett Rikspolisstyrelsen i uppdrag att effektivisera polisverksamheten samt minska skillnaderna i resultat mellan polismyndigheterna. Det är av största vikt att vi får en bättre brottsutredande verksamhet så att fler brott klaras upp.

Ett väl fungerande samarbete inte bara mellan polismyndigheterna utan även inom rättsväsendet och med andra berörda aktörer är viktigt för att öka uppklaringen av arbetsmiljöbrott. Polisens utredningsverksamhet rörande arbetsmiljöbrott bedrivs i nära samarbete med särskilt utpekade åklagare samt med personal från Arbetsmiljöverket. Förra året koncentrerade Åklagarmyndigheten sin specialistkompetens på arbetsmiljöområdet till en särskild riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål.

Åtgärden innebär ökade möjligheter att snabbt och effektivt utreda arbetsmiljöbrott.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.