Polismyndighetens förslag

Skriftlig fråga 2018/19:212 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-12
Överlämnad
2019-02-13
Anmäld
2019-02-14
Svarsdatum
2019-02-20
Sista svarsdatum
2019-02-20
Besvarad
2019-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen uttalade sig rikspolischefen Anders Thornberg i Dagens Nyheter om behovet av att bryta tillväxten i de kriminella miljöerna. Polismyndigheten lämnade redan i november förra året över en promemoria till regeringen med förslag på åtgärder från regeringen och andra aktörer. Rikspolischefen pekade sin intervju återigen på behovet av att de förslag som myndigheten lämnat ska bli verklighet. Det handlar bland annat om krav på registrering av kontantkort, möjlighet att upprätta förbuds- och visitationszoner samt utökade möjligheter till husrannsakan, kameraövervakning och insamling av biometriska uppgifter. Moderaterna har länge pekat på behovet av flera av de åtgärder som Polismyndigheten nu efterlyser.

Med anledning detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att genomföra de förslag som Polismyndigheten och rikspolischefen efterlyser i sin promemoria? 

Svar på skriftlig fråga 2018/19:212 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2018/19:212 av Johan Forssell (M)
Polismyndighetens förslag

Johan Forsell har frågat justitie- och migrationsministern om han avser att genomföra de förslag som Polismyndigheten och rikspolischefen efterlyser i sin promemoria. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

I november 2018 träffades dåvarande justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och rikspolischef Anders Thornberg och den skrivelse det hänvisas till i frågan lämnades då över till den sittande övergångsregeringen.

I min nya roll som inrikesminister har jag givetvis tagit del av skrivelsen. För närvarande pågår en beredningsprocess inom Regeringskansliet där de olika förslagen gås igenom för att se vad som redan pågår och vad regeringen skulle kunna gå vidare med. Jag avser att återkomma i frågan.

Regeringen kommer också att fortsätta arbetet med att stärka polisen genom fler anställda och nya verktyg. Ny lagstiftning om bättre möjligheter för bland annat datalagring och kamerabevakning kommer läggas på riksdagens bord och arbetet med att involvera myndigheter och andra delar av samhället i att förebygga och förhindra brott kommer också att prioriteras.

Jag är övertygad om att ett gemensamt åtagande från en rad olika samhällsaktörer är vad som krävs för att bryta den negativa utvecklingen av skjutningar och gängkriminalitet.


Regeringsförklaringen är tydlig med att kriminaliteten ska bekämpas med samhällets fulla kraft och jag kommer göra mitt yttersta för att realisera det.

Stockholm den 20 februari 2019

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.