Svar på fråga 2020/21:994 av Jonas Andersson (SD)
Politiskt motiverad skadegörelse på Nationalmuseum
Jonas Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att freda svenskt kulturarv på museer och andra platser från skadegörelse i allmänhet och politiskt motiverad skadegörelse i synnerhet likt den som har skett på Nationalmuseum.
Brott som drabbar det materiella kulturarvet kan t.ex. vara stöld, häleri och skadegörelse. Arbetet med att motverka dessa brott består, liksom annat brottsbekämpande arbete, av flera åtgärder. Det handlar om att genom samverkan mellan en rad myndigheter och organisationer förebygga, upptäcka, utreda och lagföra brott samt återföra stulna och ur landet olovligen utförda föremål.
Kulturarvsbrott drabbar oss alla. När föremål och platser skadas eller försvinner minskar tillgången till och förståelsen för kultur och historia.
Jag ser det som angeläget att förebygga kulturarvsbrott innan skadan redan har skett och oersättliga värden har gått förlorade. Riksantikvarieämbetet har en särskild roll i att främja utvecklingen på museiområdet och myndigheten har tagit fram ett verktyg som stöd för museerna i att göra riskanalyser. Genom att identifiera och värdera de risker som finns för samlingarna kan åtgärder vidtas för att bevara dem på bästa sätt.
Det förebyggande arbetet är viktigt och sker i samverkan mellan flera olika myndigheter och institutioner.
För den direkta brottsbekämpningen gällande kulturarvsbrott ansvarar polis och åklagare. Sedan 2016 finns en särskild grupp inom Polismyndigheten som enbart arbetar med bekämpning av kulturarvs- och artskyddsbrott. Gruppen arbetar med både operativt utredningsarbete och strategiskt brottsförebyggande arbete.
Riksantikvarieämbetet är en aktiv part i det förebyggande arbetet. Myndigheten har i uppdrag att ta fram ny kunskap, informera allmänheten, genomföra kunskapshöjande insatser och brett erbjuda sin expertis, vilket bidrar i arbetet mot kulturarvsbrott. Samverkan med t.ex. Polismyndigheten är central och samarbetet bedöms av Riksantikvarieämbetet fungera väl.
Stockholm den 29 december 2020
Amanda Lind