Premiärminister Berlusconis uttalanden

Skriftlig fråga 2008/09:1119 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-07-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-18
Svar anmält
2009-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 juli

Fråga

2008/09:1119 Premiärminister Berlusconis uttalanden

av Carina Hägg (s)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte Italien och G 8-mötet nyligen. Samtidigt gick italienska kvinnliga akademiker samman och uppmanade världens first ladies att bojkotta G 8-mötet. Deras protest riktas främst mot Italiens premiärminister Silvio Berlusconi och hans sexistiska beteende.

Jag instämmer i att Italiens premiärminister Silvio Berlusconi uttalar sig sexistiskt. Premiärministern förhåller sig till kvinnors rättigheter på ett sätt som inte ligger i linje med Sveriges utrikespolitiska ställningstaganden.

I år celebrerar FN:s kvinnokonvention Cedaw sitt 30-årsjubileum. EU och Europarådet har tagit ställning för kvinnors rätt att inte bli diskriminerade. Berlusconis förhållningssätt i dessa frågor avviker på ett sätt som bör leda till reaktioner från statsminister Reinfeldt. När obehagliga uttalanden och diskriminering är en politik som framförs från en premiärminister inom EU utan synbara internationella motreaktioner finns annars risken att det tolkas som ett instämmande.

Min fråga till statsminister Fredrik Reinfeldt är:

På vilket sätt har statsministern markerat sin kritik mot Italiens premiärminister Silvio Berlusconis uttalanden?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1119 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 augusti

Svar på fråga

2008/09:1119 Premiärminister Berlusconis uttalanden

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat på vilket sätt statsministern har markerat sin kritik mot Italiens premiärminister Silvio Berlusconis uttalanden. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Carina Hägg har inte sagt vilka specifika uttalanden som hon vill att statsministern ska bemöta. Jag kan därför endast framhålla att det inom kretsen av EU:s medlemsstater, inklusive Italien, knappast råder något tvivel om var Sverige står i frågor som rör kvinnors rättigheter, diskriminering och jämställdhet.

Detta är frågor som Sverige också lyfter fram och driver inom EU inte minst under det svenska ordförandeskapet. Det svenska ordförandeskapet kommer på jämställdhetsområdet som exempel att fokusera på ett stärkt jämställdhetsperspektiv i EU-samarbetet för ökad ekonomisk tillväxt och sysselsättning, en uppföljning av FN:s handlingsplan för jämställdhet samt det fortsatta arbetet med att motverka mäns våld mot kvinnor. Sverige fortsätter också arbetet med att implementera EU:s riktlinjer om våld mot kvinnor och kampen mot alla former av diskriminering av kvinnor, vilka antogs under det franska ordförandeskapet i december 2008. Ett jämställdhetsministermöte kommer också att äga rum i Marocko inom ramen för EU:s Medelhavssamarbete (Euromed) med syfte att komma överens om fortsatta insatser för att nå målsättningarna om hur kvinnors roll i samhället ska stärkas.

Sverige har en stark ställning inom det internationella jämställdhetsarbetet och intresset för våra erfarenheter och våra lösningar är stort.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.