Problematiska konsumentmarknader

Skriftlig fråga 2015/16:1316 av Jessika Roswall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-06-02
Överlämnad
2016-06-02
Anmäld
2016-06-07
Svarsdatum
2016-06-15
Sista svarsdatum
2016-06-15
Besvarad
2016-06-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

I samband med att Konsumentverkets årliga konsumentrapport överlämnades till regeringen gav statsrådet Per Bolund uppdraget till Konsumentverket att utreda problematiska konsumentmarknader och leverera lösningar på dessa problem.

Lösningar ska levereras våren 2019. Per Bolund uttalade: ”Vi behöver ännu bättre underlag för att kunna möta den snabba omvandlingen i konsumenternas vardag när det till exempel gäller nya produkter, försäljningskanaler och affärsmetoder.”

Enligt förordningen som styr Konsumentverket framgår det att myndigheten ska ”följa och analysera konsumenternas ställning på marknaderna samt vid behov, vidta eller föreslå åtgärder”.

Hösten 2013 presenterade Anna Hedborg en utredning som hette Överskuldsättning i kreditsamhället? (SOU 2013:78). Denna utredning gjorde en gedigen undersökning och gav ett samlat grepp om överskuldsättningen i samhället. I utredningen gavs flera konkreta förslag på åtgärder för att stärka konsumentens ställning. Ska det nya uppdraget som Konsumentverket har fått och som ska redovisas 2019 uppfattas som att konsumenten ska behöva vänta på att se några förbättringar?

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad är nytt i det uppdrag som statsrådet har gett Konsumentverket jämfört med vad som redan ligger i myndighetens uppgifter?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1316 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Dnr Fi2016/02221/KO

Finansdepartementet

Konsumentministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1316 av Jessika Roswall (M) Problematiska konsumentmarknader

Jessika Roswall har frågat mig vad som är nytt i det uppdrag statsrådet har gett Konsumentverket jämfört med vad som redan ligger i myndighetens uppgifter.

Jessika Roswalls fråga har två delvis olika delar. Den första handlar om uppdrag som rör bevakning av utvecklingen på konsumentmarknaderna och den andra uppdrag om överskuldsättning.

När det gäller utvecklingen på konsumentmarknaderna ska Konsumentverket enligt sin instruktion bevaka och analysera marknaderna ur ett konsumentperspektiv och i en rapport varje år redovisa resultatet av bevakningsarbetet. Syftet är att ge regeringen möjlighet att ta del av myndighetens bedömning av faktorer i omvärlden som påverkar konsumentpolitikens förutsättningar. Konsumentverket fick också den 23 april 2015 i uppdrag att beskriva hur konsumenter upplever olika marknader och särskilt belysa tre enligt myndigheten särskilt viktiga områden där det finns problem, samt ge förslag till lösningar. Syftet med det uppdraget var att uppmärksamma och skapa debatt kring viktiga konsumentfrågor och ge olika aktörer en bättre grund för prioriteringar och ändamålsenliga åtgärder. Uppdraget är genomfört och rapporterades den 30 april i år och ska alltså inte redovisas 2019.

När det gäller överskuldsättning så finns däremot ett uppdrag som ska slutredovisas 2019. Uppdraget är en del av regeringens strategi mot överskuldsättning, vilken bl.a. baseras på utredningen Överskuldsättning i kreditsamhället (SOU 2013:78) och som presenterades i budgetpropositionen för 2016. Strategin innehåller ett flertal förebyggande, stödjande och rehabiliterande insatser. En fråga som uppmärksammas i strategin rör behovet av ett utvecklat samarbete mot överskuldsättning. Regeringen har därför gett Konsumentverket i uppdrag att i samarbete med andra berörda myndigheter och aktörer verka för en fördjupad samverkan mot överskuldsättning. Konsumentverket ska årligen redovisa hur detta arbete fortskrider. Arbetet ska avslutas senast den 30 juni 2019 och i samband med detta ska Konsumentverket redovisa genomförandet av uppdraget och så långt som möjligt de resultat som har uppnåtts.

De uppdrag som Jessika Roswall refererar till har således olika syften och har lämnats vid olika tidpunkter. Regeringen och myndigheterna arbetar kontinuerligt med att förbättra konsumenternas situation på marknaden och har redan vidtagit flera åtgärder för att stärka konsumenternas ställning och för att motverka överskuldsättning. Ovan nämnda rapporter är några av de underlag som används i dessa sammanhang.

Stockholm den 15 juni 2016

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.