Protester i Kazakstan

Skriftlig fråga 2021/22:765 av Håkan Svenneling (V)

Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under nyårshelgen bröt protester ut i Kazakstan med anledning av höga gaspriser, men som även kommit att handla om ett bredare allmänfolkligt missnöje mot landets politiska elit. Hittills har det rapporterats om att uppemot 200 människor dödats, över 1 000 skadats och att omkring 10 000 har frihetsberövats av säkerhetsstyrkor. Ryskledda styrkor har kallats in, och militär felaktigt iklädda FN-hjälmar har bemött demonstranter våldsamt.

Kazakstan har efter sitt bildande i och med Sovjetunionens upplösning präglats av en högst auktoritär politisk ledning. De nuvarande protesterna är de värsta sedan landets självständighet för drygt 30 år sedan, som utöver gaspriser gäller korruption, låga löner, arbetslöshet, bristande infrastruktur och mycket mer.

Samtidigt som protester blossat upp pågår även en maktkamp i landet. En del experter menar att Kassym-Jomart Tokayev, som handplockades 2019 som president av sin föregångare Nursultan Nazarbaev, nu vill bryta sig loss från Nazarbaevs grep och tog även dennes plats som ordförande i säkerhetsrådet.

Oavsett hur den interna maktstriden exakt går till får det konsekvenser för Kazakstans befolkning som lider av en brist på både ekonomisk fördelningspolitik och demokratiska institutioner fria från korruption. Det är viktigt att omvärldens respons innehåller handlingar som riktar sig mot detta.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att vidta åtgärder, inklusive sanktioner, för att bemöta det våld och dödande som demonstranter utsätts för i Kazakstan?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2022-01-14 Överlämnad: 2022-01-14 Anmäld: 2022-01-18 Svarsdatum: 2022-01-26 Sista svarsdatum: 2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga