Provtagning av hjortdjur

Skriftlig fråga 2019/20:38 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-20
Överlämnad
2019-09-23
Anmäld
2019-09-24
Svarsdatum
2019-10-02
Sista svarsdatum
2019-10-02
Besvarad
2019-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Fall av avmagringssjukdomen Chronic Wasting Disease (CWD) har nu hittats på två olika platser i Sverige oberoende av varandra. Sjukdomen påvisades för några år sedan hos vildrenar i Norge, och Sverige satte då igång med en omfattande provtagning för att säkerställa att smittan inte spridits till Sverige.

De fall med två älgar som nu påträffats med smittan i Sverige skiljer sig från de med vildrenarna i Norge genom att bara hjärnan smittats och inte lymfkörteln.

Risken för ytterligare smitta i Sverige får ses som sannolik, och det krävs ytterligare provtagning av djur för att hitta smitta och mönster för spridning.

I dag skickas påträffade avlidna djur in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) på frivillig basis men antalet djur är för få.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Hur avser statsrådet att arbeta för att fler hjortdjur skickas in för provtagning?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:38 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2019/02670/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:38 av Åsa Coenraads (M)
Provtagning av hjortdjur

Åsa Coenraads har frågat mig hur jag avser att arbeta för att fler hjortdjur skickas in för provtagning.

Under 2019 har, i den pågående övervakningen för avmagringssjuka (Chronic wasting disease, CWD), tre positiva fall påvisats i Sverige. Det rör sig om två 16 år gamla älgkor från Norrbotten som avlivats efter att de uppvisat ett onormalt beteende samt ett tredje fall med en 10 år gammal älgko som sköts i Norrbotten i samband med älgjakten.

Norge upptäckte CWD hos vildrenar på Nordfjella under 2016. De fall som påvisats i Sverige hos älgar skiljer sig åt från den CWD som påvisades hos vildren i Norge genom att man i de inledande analyserna enbart hittade smitta i hjärnan och inte i lymfknutor. Samma mönster har också setts på älgar i Norge och Finland. Sjukdomen är komplex och finns i dels varianter som är smittsamma mellan djur, dels varianter som förefaller vara mindre smittsamma och eventuellt är spontant uppkomna förändringar i hjärnan hos äldre djur.

I samband med fynden i Norge fattade EU beslut om att införa ett treårigt övervakningsprogram för CWD hos hjortdjur i Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen och Sverige. Programmet pågår under perioden 2018–2020 och omfattar minst 6000 prover per land, fördelat på hägnade hjortdjur, frilevande hjortdjur och renar. Övervakningen täcker hela Sverige och de arter som är aktuella att ta prover från är älg, ren, kronhjort och rådjur.

Statens jordbruksverk (Jordbruksverket) och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ansvarar gemensamt för att övervakningen i Sverige genomförs. Jordbruksverket ansvarar för den del som omfattar övervakning av djur med en ägare medan SVA ansvarar för den del som rör viltlevande hjortdjur. Samtliga prover analyseras vid SVA. Samverkan sker även med andra myndigheter, såsom Livsmedelsverket och Naturvårdsverket. Övervakningen är beroende av att prover för analys skickas in av såväl jägare som djurägare, från aktuella vilthanteringsanläggningar och renslakterier samt från döda djur i samband med trafikolyckor.

För att lära oss mer om sjukdomen och dess spridning och därigenom se vilka möjligheter det finns att bekämpa eller begränsa sjukdomen behöver myndigheterna nu få in och analysera prover från så många djur som möjligt. Myndigheterna har aktivt informerat om behov av prover för analys såväl på sina hemsidor som vid möten med berörda parter och via media och riktade åtgärder har vidtagits för att underlätta vid inskickande av prover. Dialog har bland annat förts med andra berörda myndigheter för att undersöka förutsättningarna för eller säkerställa att prover från djur som dödats av vägtrafik eller tåg skickas in för analys.

Jag har förtroende för myndigheternas fortsatta arbete i denna viktiga fråga. Jag kommer fortsätta att noga följa utvecklingen.

Stockholm den 1 oktober 2019

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.