PSA-tester

Skriftlig fråga 2006/07:1289 av Helmersson-Olsson, Caroline (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-01
Anmäld
2007-06-01
Besvarad
2007-06-07
Svar anmält
2007-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga

2006/07:1289 PSA-tester

av Caroline Helmersson-Olsson (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Många män får varje år diagnosen prostatacancer och omkring 2 500 avlider i denna sjukdom. Det är en sjukdom som oftast inte märks förrän den redan spridits till andra delar av kroppen och då är svår att bota. Men om mannen kommer under behandling i god tid kan de flesta bli botade genom metoder som finns i dag.

Det finns ett test, PSA-testet, som kan visa om det finns risk för prostatacancer. Denna metod är dock i dag inte helt tillförlitlig, utan det finns en viss osäkerhet i provresultatet. Osäkerheten kan sänkas och åtgärdas genom att man genomför andra undersökningar när man fått indikation på förhöjt PSA-värde.

För att män ska kunna komma under behandling i tid när det gäller prostatacancer så behöver vi, även med den osäkerhet som finns i dag, påbörja en mer generell provtagning av förhöjda PSA-värden, exempelvis att erbjuda män att återkommande få en undersökning i likhet med den mammografiundersökning för kvinnor som sker i dag.

Jag vill fråga om statsrådet avser att uppmärksamma frågan och behovet av återkommande PSA-tester för män.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1289 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 7 juni

Svar på fråga

2006/07:1289 PSA-tester

Socialminister Göran Hägglund

Caroline Helmersson-Olsson har frågat mig om jag avser att uppmärksamma frågan och behovet av återkommande PSA-tester för män.

Det är angeläget att så långt möjligt arbeta hälsofrämjande så att människor inte blir sjuka och att, vid behov, behandling kan påbörjas på ett tidigt stadium. För många män leder hälsokontroller med PSA till ytterligare undersökningar och oro, trots att de är helt friska. För en del män blir följden behandlingar som inte ger avsedd effekt och som kan ge bestående biverkningar. Å andra sidan kan hälsokontrollerna leda till att några botas från en allvarlig cancer. Eftersom man inte säkert vet hur balansen är mellan nytta och skada av testningen så finns i dag ingen allmän rekommendation om att män ska testas. Internationella studier pågår dock som kan förväntas ge förbättrat vetenskapligt underlag och säkrare markörer för ett ställningstagande.

Regeringen har dessutom för avsikt att initiera ett arbete med att ta fram en nationell cancerstrategi utifrån ett helhetsperspektiv där bland annat frågor kring prevention och tidig upptäckt är viktiga beståndsdelar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.