psykiatrisk tvångsvård

Skriftlig fråga 2002/03:1277 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-08-06
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-08-27
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 augusti

Fråga 2002/03:1277

av Mikael Oscarsson (kd) till socialminister Lars Engqvist om psykiatrisk tvångsvård

Psyksjukvården kan under särskilda omständigheter tvångsomhänderta en människa för att ge vård. Att tvångsomhänderta en människa för psykiatrisk tvångsvård är en starkt integritetskränkande åtgärd, som dock kan vara helt nödvändig för att skydda den psykiskt sjuke och dennes omgivning.

På senare tid har psykvården uppmärksammats efter två vansinnesdåd i Stockholmsområdet. Det har rests berättigade frågeställningar om psykvården fullgör sitt uppdrag att tvångsomhänderta vårdbehövande personer. Men man kan också fråga sig om psykvården fungerar utifrån det motsatta perspektivet.

Enligt uppgifter från tidningen Världen Idag har tvångsomhändertagande för psykiatrisk vård använts på tvivelaktiga grunder. En 18-årig man har i två månader suttit inspärrad på ett sjukhus i Stockholm. Enligt tidningen baseras tvångsomhändertagandet på uppgifter som gör gällande att mannen behöver avprogrammeras från sin kristna tro. Fallet har upprört tusentals människor i hela landet. Ansvariga läkare har också av den omhändertagnes offentliga ombud anmälts till Socialstyrelsen. En handläggare på Socialstyrelsen menar, enligt tidningsuppgifterna, att det kan röra sig om olaga frihetsberövande. Jag vet att statsrådet inte kan uttala sig i ett enskilt fall, men frågan är om kriterierna som gäller vid tvångsomhändertagande verkligen följs och om riktlinjerna kan förbättras för att undvika tvivelaktiga eller godtyckliga beslut.

Avser socialministern att se över riktlinjerna för tvångsomhändertagande för psykiatrisk tvångsvård, och om nödvändigt, revidera dem?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1277 besvarad av

den 27 augusti

Svar på fråga 2002/03:1277 om psykiatrisk tvångsvård

Socialminister Lars Engqvist

Mikael Oscarsson har frågat mig om jag avser att se över riktlinjerna för tvångsomhändertagande för psykiatrisk tvångsvård, och om nödvändigt, revidera dem. Jag utgår från att Mikael Oscarsson med riktlinjer avser författningar som regering och riksdag beslutar om. Jag kommenterar därför inte närmare de riktlinjer som beslutas av berörda myndigheter.

Vården för psykiskt sjuka regleras i lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård. I lagen beskrivs de förutsättningar som ska gälla för tvångsvården. Bland annat klargörs att tvångsvård endast får ges om patienten lider av en allvarlig psykisk störning, patienten på grund av sitt psykiska tillstånd och sina personliga förhållanden i övrigt har ett oundgängligt behov av psykiatrisk vård som inte kan tillgodoses på annat sätt än genom kvalificerad psykiatrisk dygnetruntvård, och patienten motsätter sig sådan vård eller att det till följd av patientens psykiska tillstånd finns grundad anledning att anta att vården inte kan ges med hans samtycke.

Behovet av vård ska prövas av två av varandra oberoende läkare, en som utfärdar vårdintyg och en som beslutar om intagning. Intagningsbeslut fattas av en chefsöverläkare, eller av en erfaren specialist inom psykiatri till vilken chefsöverläkaren överlåtit uppgiften. Patienten får hos länsrätten överklaga beslutet om intagning för tvångsvård. Finner chefsöverläkaren att patienten bör ges tvångsvård utöver fyra veckor, ska han ansöka hos länsrätten om medgivande till sådan vård. Med ett sådant medgivande får vården pågå i högst fyra månader räknat från intagningsbeslutet. För ytterligare förlängning fordras medgivande genom ny rättslig prövning. I detta sammanhang bör också nämnas att patienten närsomhelst kan ansöka om att tvångsvården ska upphöra och att ansvarig läkare utan dröjsmål ska ta ställning till patientens begäran. Ett avslagsbeslut på en begäran om tvångsvårdens upphörande kan överklagas hos länsrätten. En sådan ordning ska borga för patientens rättssäkerhet.

Socialstyrelsen är expert- och tillsynsmyndighet på hälso- och sjukvårdsområdet och har till uppgift att genom normering, tillsyn och kunskapsförmedling se till att huvudmän och yrkesverksamma verkar i enlighet med lagstiftarnas intentioner. För detta ändamål har Socialstyrelsen bland annat utfärdat föreskrifter och allmänna råd om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård (SOSFS 2000:12 [M]).

Syftet med tvångsvården är att se till att den som har ett oundgängligt behov av sådan vård blir i stånd att frivilligt medverka till fortsatta stöd- och behandlingsinsatser. Enligt mitt förmenande är lagstiftningen tydlig på detta område. Jag har därför inte för avsikt att nu se över bestämmelserna om tvångsomhändertagande för psykiatrisk vård.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.