Till innehåll på sidan

PTS möjligheter att bedriva tillsyn och reglera telekommarknaden i Sverige

Skriftlig fråga 2009/10:997 av Liljevall, Désirée (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-08-20
Besvarad
2010-09-02
Besvarad
2010-09-03
Anmäld
2010-10-04
Svar anmält
2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 augusti

Fråga

2009/10:997 PTS möjligheter att bedriva tillsyn och reglera telekommarknaden i Sverige

av Désirée Liljevall (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

I Sverige beslutades tidigt om avreglering av telekommarknaden. Detta föranledde att monopolet bröts och att marknaden öppnades för fler aktörer. I dag har Sverige flera mobiloperatörer och ett stort antal bredbandsleverantörer. Den grundläggande infrastrukturen för Internet- och mobiltrafik utgörs av kopparnätet, fibernätet och mobilnäten. Under dessa förutsättningar har marknaden präglats av konkurrens och valmöjlighet, vilket varit till fördel för de svenska konsumenterna.

PTS (Post- och telestyrelsen) är myndigheten för bevakning av elektronisk kommunikation och post i Sverige. Kammarrätten har i en rad domslut underkänt PTS regleringar av koppar‑, fiber- och mobilnäten. Det råder följaktligen nu stor osäkerhet för alla de tre infrastrukturer som utgör grunden för telekommunikation i Sverige. Den stränga domstolspraxis kammarrätten utvecklat har minskat tillförlitligheten till PTS regleringsbeslut. Eftersom internationella företag föredrar att investera i länder med stabila spelregler riskerar Sverige att förlora såväl ett stort antal investerare som den konkurrens som varit så gynnsam för konsumenterna.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka PTS möjligheter att bedriva tillsyn och reglera telekommarknaden i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:997 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 2 september

Svar på fråga

2009/10:997 PTS möjligheter att bedriva tillsyn och reglera telekommarknaden i Sverige

Statsrådet Åsa Torstensson

Désirée Liljevall har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka PTS möjligheter att bedriva tillsyn och reglera telekommarknaden i Sverige.

Tydliga och förutsebara spelregler som tillämpas av en effektiv regleringsmyndighet är grundstenar för investeringar och konkurrens inom sektorn för elektronisk kommunikation. Detta är något jag arbetat för under hela mandatperioden. Med proposition 2006/07:119 En effektivare lag om elektronisk kommunikation antog riksdagen bland annat förslag för att förkorta handläggningstiden och effektivisera processen i ärenden enligt lagen. Åtgärderna har lett till att den totala handläggningstiden för myndighetens domstolsärenden har blivit kortare. Vidare ska PTS enligt den bredbandsstrategi regeringen antog i november 2009 arbeta med långsiktiga analyser för att minska osäkerheten på marknaden.

PTS arbete styrs samtidigt i hög grad av EU-gemensamma regler. Under mandatperioden har EU-regelverket för elektroniska kommunikationer setts över. Ett viktigt syfte har varit att förbättra möjligheterna för regleringsmyndigheterna att ta beslut som leder till investeringar och konkurrens. Jag slutförde översynen under det svenska ordförandeskapet hösten 2009. Ett förslag till hur de nya reglerna ska genomföras i Sverige är just nu på remiss och innebär bland annat att PTS snabbare ska kunna fatta beslut i tillsynsärenden, ökade befogenheter för myndigheten att hämta in information i tillsyns- och utredningsarbetet och tidsfrister för när beslut om skyldigheter för dominerande företag ska fattas. PTS får med förslaget dessutom nya och kraftfullare verktyg för att fullgöra sina uppgifter.

Jag för också en kontinuerlig dialog med marknadens parter för att se till att vi har de förutsättningar som krävs för att Sverige ska kunna utveckla sin position som ett land med elektroniska kommunikationer i världsklass.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.