Rätt till abort

Skriftlig fråga 2015/16:452 av Christina Örnebjär (L)

Christina Örnebjär (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Rätten till abort är en fråga om liv och död. Den synen delas med den rödgröna regeringen, som i sin feministiska utrikespolitik har satt upp som mål att arbeta för att förbättra kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter världen över.

I El Salvador är situationen för flickor och kvinnor kritisk sedan en lag som totalförbjuder abort fått genomslag. Inte ens om kvinnans liv eller hälsa är akut hotad tillåts hon att ta bort fostret ur sin egen kropp.

Det gäller även om graviditeten är en följd av våldtäkt eller incest. Lyckas en kvinna få tag på sjukvårdspersonal som utför aborten kan både patient och läkare dömas till långa fängelsestraff. Enligt Amnesty Internationals rapport misstänkliggörs också kvinnor som får missfall. I vissa fall har detta lett till åtal och morddom.

Det är en livsfarlig politik. Abortförbud leder inte till att abort försvinner, utan till att ingrepp utförs under osanitära förhållanden och inte sällan av okunniga personer.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga:

 

Vilka besked kommer utrikesminister Margot Wallström att avkräva regeringen i El Salvador vad gäller kvinnors rätt till fria, lagliga och säkra aborter?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2015-12-07 Överlämnad: 2015-12-07 Anmäld: 2015-12-08 Svarsdatum: 2015-12-16 Sista svarsdatum: 2015-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga