Till innehåll på sidan

Rätten till personlig assistans

Skriftlig fråga 2016/17:1905 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-07
Överlämnad
2017-09-08
Anmäld
2017-09-12
Svarsdatum
2017-09-20
Sista svarsdatum
2017-09-20
Besvarad
2017-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Rätten till personlig assistans ger svårt funktionshindrade möjlighet att anställa sin egen assistent eller anlita kommunen eller andra företag för att utföra denna tjänst. Insatser som personlig assistans, personligt ombud, bilstöd, hjälpmedel eller teckenspråkstolk ska göra det möjligt för personer med funktionsnedsättning att leva ett självständigt och aktivt liv.

I dag nekas allt fler personlig assistans av Försäkringskassan, och i maj 2016 tillsatte regeringen en utredning som ska göra en översyn av assistansersättningen. En av utredningens utgångspunkter är att minska kostnaderna för assistansersättningen, men utredningen och dess direktiv har redan kritiserats av personliga assistenter och av familjer i behov av stöd och personlig assistans. Människor riskerar att hamna i kläm och få sin vardag förstörd om den personliga assistansen dras in.

Via personlig assistans får många människor i vårt land möjlighet till hjälp med att äta, duscha och gå på toaletten. Grundläggande mänskliga behov som ingen ska förvägras. Den som behöver hjälp och assistans ska självklart få det.

Utifrån detta vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Utan att föregå utredningen, vad avser statsrådet att göra för att förbättra situationen för de familjer som är i behov av personlig assistans för att kunna klara sin vardag?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1905 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/04912/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1905 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Rätten till personlig assistans

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vad jag, utan att föregå utredningen, avser att göra för att förbättra situationen för de familjer som är i behov av personlig assistans för att kunna klara sin vardag?

Jag vill börja med att instämma med Ann-Charlotte Hammar Johanssons uppfattning om att den som har behov av stöd ska få det. Jag vill också förtydliga att alla kvinnor och män, flickor och pojkar som har behov av stöd och service har rätt till detta genom den lagstiftning som finns i vårt land. En individs behov av stöd och service kan tillgodoses av samhället på flera olika sätt eftersom ansvaret för att ge sådant stöd är delat mellan stat, landsting och kommun.

Det är nu mer än 20 år sedan LSS och assistansersättningen trädde i kraft. Det finns problem med hur LSS-insatserna utvecklats och hur insatserna förmår uppfylla syftet med lagstiftningen. Jag har därför tagit initiativ till LSS-utredningen (S 2016:3) som har i uppgift att göra en översyn av insatserna enligt LSS och assistansersättningen. Utgångspunkten för uppdraget är att få till stånd mer ändamålsenliga insatser i LSS och att skapa en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling av insatsen personlig assistans.

De senaste åren har det kommit ny rättspraxis som nu får genomslag i Försäkringskassans och kommuners tillämpning av lagen. Detta har medfört ett behov av att redan nu fördjupa kunskaperna om vilka effekter detta får för personer med assistansersättning eller personlig assistans enligt LSS. I avvaktan på utredningsbetänkandet har regeringen därför lämnat en rad uppdrag till Försäkringskassan och Socialstyrelsen bland annat att utreda och analysera konsekvenserna av den nya tillämpningen.


LSS och assistansersättningen har på avgörande sätt förbättrat levnadsvillkoren för flickor, pojkar, kvinnor och män, med omfattande funktionsnedsättningar. Rätten till LSS insatser innebär för många bättre möjligheter till ett liv som andra i samhället. Jag vill avslutningsvis betona att det är angeläget att upprätthålla dessa reformer och dess möjligheter till att skapa delaktighet i samhällslivet.

Stockholm den 20 september 2017

Åsa Regnér

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.