Rättssäkra beslut från Försäkringskassan

Skriftlig fråga 2020/21:3256 av Arman Teimouri (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-16
Överlämnad
2021-06-16
Anmäld
2021-06-17
Svarsdatum
2021-06-23
Sista svarsdatum
2021-06-23
Besvarad
2021-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

SVT:s granskning av nära 1 000 domar vid Sveriges förvaltningsrätter från juli 2019 till april 2021 visar att Försäkringskassan får bakläxa av domstolarna i 23 procent av alla överklagade ärenden när det gäller aktivitetsersättning till unga personer med en funktionsnedsättning.

Men siffran är mycket högre vid vissa förvaltningsrätter. SVT rapporterar exempelvis om Förvaltningsrätten i Linköping. Den har underkänt Försäkringskassans beslut i hälften av domarna som gäller aktivitetsersättning till unga personer med en funktionsnedsättning.

Rapporteringen från SVT visar att Försäkringskassans beslut i många fall, ibland majoriteten av fallen, inte är rättssäkra.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad tänker ministern och regeringen göra för att markant öka rättssäkerheten i Försäkringskassans beslut?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3256 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)


Svar på fråga 2020/21:3256 av Arman Teimouri (L)
Rättssäkra beslut från Försäkringskassan

Arman Teimouri har frågat socialministern vad ministern och regeringen tänker göra för att markant öka rättssäkerheten i Försäkringskassans beslut.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Rättssäkerheten i Försäkringskassans beslut är av största vikt. När vägledande domar ger skäl till en ändrad tillämpning är det myndighetens ansvar att implementera detta i verksamheten. Detta har också skett vad gäller Försäkringskassans tillämpning av aktivitetsersättning, vilket framgår bland annat av myndighetens årsredovisning för 2020.

Regeringen beslutade den 26 mars 2020 om utredningen Ett mer ändamålsenligt regelverk i sjuk- och aktivitetsersättningen och för förmåner vid rehabilitering (dir. 2020:31). Av direktiven framgår att utredningen bland annat ska ta ställning till om ett nytt författningsreglerat beviskrav avseende sjukersättning och aktivitetsersättning skulle kunna bidra till en ökad stabilitet i tillämpningen. En stabil tillämpning över tid är en viktig del för att säkerställa rättssäkerheten avseende aktivitetsersättningen framöver. Utredningen ska redovisa sitt arbete senast den 30 juli 2021.

Försäkringskassan har själva tagit initiativ till en genomlysning av den verksamhet inom Försäkringskassan som berör förvaltningen av sjukförsäkringen och kommer vid behov att ta fram förslag till åtgärder och insatser. För regeringen är det mycket viktigt att den genomlysning av sjukförsäkringen som Försäkringskassan nu vidtar för att åtgärda brister får genomslag. Därför har regeringen givit Statskontoret i uppdrag att granska Försäkringskassans genomlysning och de åtgärder som vidtas med anledning av den.

Stockholm den 23 juni 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.