Till innehåll på sidan

Redovisning av ideella insatser i officiell statistik

Skriftlig fråga 2014/15:785 av Barbro Westerholm (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-09-11
Överlämnad
2015-09-14
Anmäld
2015-09-15
Svarsdatum
2015-09-23
Sista svarsdatum
2015-09-23
Besvarad
2015-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Människors ideella eller frivilliga insatser i Sverige är omfattande. Omkring hälften av befolkningen mellan 16 och 74 år gör insatser av olika slag, enligt rapporten Folk i rörelse – medborgerligt engagemang 1992–2014. Propositionen En politik för det civila samhället (prop. 2009/10:55) gör bedömningen att ”hushållens icke vinstdrivande organisationer (HIO)” bör föras upp som ett statistikområde i den officiella statistiken med SCB som statistikansvarig myndighet, ett uppdrag som SCB redan har men där SCB anger att det krävs ytterligare arbete för att få en acceptabel kvalitet på uppgifterna.

Denna statistik är angelägen bland annat för att den kan tydliggöra vilken resurs årsrika människor utgör i samhället och bidra till att slå hål på ålderismen med åldersdiskrimineringen som följer av den. Många årsrika är efter det att de lämnat arbetslivet fullt aktiva med olika samhällsinsatser som anhörig- och närståendevård, väntjänst, barnomsorg med mera.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga när ministern och regeringen bedömer att vi i Sverige kan ha en redovisning av ideella insatser i officiell statistik.

Svar på skriftlig fråga 2014/15:785 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Dnr Ku2015/02211/D

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:785 av Barbro Westerholm (FP) Redovisning av ideella insatser i officiell statistik

Barbro Westerholm har frågat mig om när jag och regeringen bedömer att vi i Sverige kan ha en redovisning av ideella insatser i officiell statistik.

Jag delar Barbro Westerholms uppfattning att det är viktigt att det finns bra statistik om människors ideella insatser och att det är angeläget att visa omfattande oavlönade samhällsinsatser som genomförs av äldre (årsrika) människor.

Statistiska centralbyrån har sedan 2010 haft i uppdrag av regeringen att ta fram och utveckla statistik som beskriver det civila samhället och dess organisationer. Denna statistik är främst inriktad mot att beskriva det civila samhället i ekonomiska termer. Huvudkällan i denna statistik är enkätundersökningen Organisationernas ekonomi (tidigare HIO) som årligen riktas till ett urval av mellan 3000 och 4000 icke-vinstdrivande organisationer. Denna statistik är under utveckling med målet att inom något eller några år vara anpassad till FN:s statistiksystem för satelliträkenskaper (ICNPO) och därmed vara internationellt jämförbar. Statistiska centralbyrån arbetar kontinuerligt med att förbättra statistikens kvalitet. Arbetet saknar dock inte utmaningar, bland annat på grund av att det inte finns ett samlat register över organisationer som tillhör det civila samhället. De krav på kvalitet som ställs på den officiella statistiken är och ska vara höga och riktigt dit har statistiken över det civila samhället ännu inte nått.

Barbro Westerholm efterfrågar även statistik som kan belysa olika sociala gruppers, såsom äldre personers, ideella aktiviteter. För att ta fram denna statistik krävs undersökningar som riktar sig till individer snarare än till organisationer. Statistiska centralbyrån (SCB) belyser regelbundet i vilken utsträckning den svenska befolkningen deltar i olika typer av föreningar (ULF/SILC). Dessa undersökningar ingår i den officiella statistiken. Ett exempel på resultat från dessa undersökningar är att personer tillhörande åldersgruppen 65-74 år är de som är mest aktiva i kulturföreningar av olika slag.

Många människor utför dock oavlönade insatser helt utan eller med endast svag anknytning till föreningar eller andra organisationer i det civila samhället. En god bild av hur mycket tid befolkningen lägger ner på oavlönade, ideella insatser ges i den befolkningsstudie som utförs vid Ersta Sköndal högskola. Regeringen har stöttat detta arbete ekonomiskt. Forskarna har vid fem tillfällen sedan 1992 undersökt de ideella och informella arbetsinsatser som utförs av den svenska befolkningen. Resultaten visar att äldre (årsrika) personer är de som i genomsnitt lägger mest tid på informella stöd- och hjälpinsatser.

Regeringen anser att det är prioriterat att, genom forskning och statistik, öka kunskapen om det civila samhället och ser det som angeläget att SCB fortsätter arbeta för att förbättra statstiken på området.

Stockholm den 23 september 2015

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.