Redovisningen av Sveriges FN-kampanj

Skriftlig fråga 2015/16:1444 av Karin Enström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-07-11
Överlämnad
2016-07-11
Sista svarsdatum
2016-07-25
Svarsdatum
2016-08-15
Anmäld
2016-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Nyligen valdes Sverige till en av de icke-permanenta platserna i FN:s säkerhetsråd för perioden 2017-2018. Sverige har nu en god möjlighet att bidra till säkerhetsrådets huvuduppgift: att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Arbetet börjar vid årsskiftet 2016/17 och pågår i två år framåt.

Nu när omröstningen är klar och det står klart att Sverige har en av de icke-permanenta platserna har regeringen lovat att redovisa alla kostnader i detalj i ett transparent bokslut över kampanjarbetet.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström om och i sådant fall när och på vilket sätt ministern avser att informera riksdagen om redovisningen av kampanjen till FN:s säkerhetsråd?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1444 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1444 av Karin Enström (M) Redovisningen av Sveriges FN-kampanj

Karin Enström har frågat mig om och i sådant fall när och på vilket sätt jag avser att informera riksdagen om redovisningen av kampanjen till FN:s säkerhetsråd.

Att Sverige den 28 juni valdes in som en av de icke-permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd är en stor framgång för svensk utrikespolitik och den svenska utrikesförvaltningen.

Sverige tog en plats i säkerhetsrådet tack vare den politik som vi för och de värderingar vi står för. Allt vårt arbete har bidragit till vår plats i säkerhetsrådet. Vid varje tillfälle som givits, under resor och konferenser, har naturligtvis säkerhetsrådskandidaturen tagits upp, men ingen konferens eller resa har gjorts enbart för kandidaturen.

Inom utrikesdepartementet har särskilda medel och resurser avdelats

för arbetet med säkerhetsrådskandidataturen. Kostnaderna för åren

2014-2016 uppgår till ungefär 27 miljoner kronor, varav ungefär 15 miljoner kronor avser kostnader för ordinarie UD-personal som avdelats för kandidaturarbetet och ungefär 12 miljoner kronor är tillkommande kostnader. 27 miljoner kronor motsvarar ungefär en tredjedels procent av Utrikesdepartementets förvaltningsanslag för de aktuella åren.

I april redovisades kostnader för kandidaturen i utrikesutskottet. Delar av redovisningen gällde då budgeterade kostnader eftersom alla kostnader inte var bokförda. Idag kan vi redovisa kostnader bokförda till och med juli 2016, och denna redovisning har tillställts utrikesutskottet. En redovisning av de slutligt bokförda kostnaderna bör kunna ske senast i september i år.

Stockholm den 15 augusti 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.