Till innehåll på sidan

Regeringens åtgärder för att främja HBT-rättigheter internationellt

Skriftlig fråga 2006/07:1505 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-07-30
Besvarad
2007-08-13
Svar anmält
2007-08-16
Anmäld
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 juli

Fråga

2006/07:1505 Regeringens åtgärder för att främja HBT-rättigheter internationellt

av Birgitta Ohlsson (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Runt om i världen förföljs, fängslas och dödas HBT-personer på grund av sin sexuella läggning. Omkring 70 länder har fortfarande totalförbud mot homosexualitet. I dessa länder är det alltså ett brott att älska någon av samma kön, och straffen kan vara allt från fängelse till prygling och i värsta fall dödsstraff. Värst är situationen i länder som regeras av totalitära diktaturer stödda på religiös fanatism.

I alliansregeringens första regeringsförklaring angav regeringen tydligt att den skulle verka för att stärka FN:s arbete i kampen mot förtrycket av HBT-personer.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är följande:

Vilka specifika och konkreta åtgärder har statsrådet under det gångna året vidtagit i såväl multilaterala sammanhang som vid bilaterala kontakter med stater som kränker HBT-personers mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1505 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 13 augusti

Svar på fråga

2006/07:1505 Regeringens åtgärder för att främja HBT-rättigheter internationellt

Utrikesminister Carl Bildt

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka specifika och konkreta åtgärder jag vidtagit under det gångna året i såväl multilaterala sammanhang som bilateralt för att främja HBT-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna.

Diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet står i strid med den grundläggande principen om alla människors lika värde och rättigheter. Diskrimineringsförbudet finns i alla centrala FN-konventioner om mänskliga rättigheter (MR) och utgör basen för det utrikespolitiska arbete som Sverige bedriver för att främja respekten för de mänskliga rättigheterna och motverka diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet i andra länder.

Politiken för global utveckling slår fast att alla människor ska kunna åtnjuta sina rättigheter oavsett ålder, etnisk tillhörighet, sexuell läggning och funktionshinder.

Regeringen har under det gångna året bidragit aktivt till att frågan om diskriminering på grund av sexuell läggning uppmärksammats i FN och andra internationella forum:

Under hösten 2006 drev Sverige frågan om sexuell läggning inom ramen för den resolution om summariska avrättningar som Sverige lägger fram i FN:s generalförsamlings tredje utskott. För närvarande är det den enda FN-resolution som uttryckligen nämner kränkningar av HBT-personers mänskliga rättigheter.

Jag tog upp frågan om diskriminering på grund av sexuell läggning i mitt tal i FN:s MR-råd våren 2007. Vid rådets möte i december 2006 uppmanade Sverige, tillsammans med Norge och flera andra länder, rådet att ta upp MR-situationen för HBT-personer.

Det är glädjande att RFSL:s ansökan om konsultativ status i FN, med regeringens aktiva stöd, beviljats under sommaren.

Hösten 2006 anordnade Sverige i anslutning till OSSE:s möte om den så kallade mänskliga dimensionen i Warszawa ett uppskattat och välbesökt seminarium om ett rättighetsperspektiv på HBT-frågor, med deltagande av HomO.

Regeringen tar också upp HBT-personers mänskliga rättigheter bilateralt med andra länder. Sverige har, vid ett antal tillfällen, antingen ensamt eller gemensamt med övriga EU-medlemmar, gjort offentliga uttalanden eller uppvaktningar för att påtala diskriminering och kränkningar av HBT-personers rättigheter. Sverige har reagerat emot lagförslag som skulle innebära diskriminering av HBT-personer och fördömt förföljelser av MR-försvarare aktiva inom HBT-frågor. Sverige har också vid olika tillfällen uttryckt vårt stöd för enskilda organisationer verksamma på HBT-området, liksom för Pridefestivaler och andra evenemang som syftar till att uppmärksamma HBT-personers situation. Som Birgitta Ohlsson vet har flera statsråd deltagit i Prideparader i andra länder som ett uttryck för regeringens aktiva stöd för HBT-personers rättigheter.

Ambassadernas årliga MR-rapporter är ytterligare ett viktigt verktyg för att uppmärksamma läget för de mänskliga rättigheterna i andra länder, inklusive HBT-personers rättigheter.

Utvecklingssamarbetet utgår från ett rättighetsperspektiv, vilket innebär ett ökat fokus på diskriminerade, marginaliserade och exkluderade individer och grupper. Situationen för de mänskliga rättigheterna, inklusive HBT-personers åtnjutande av dessa, är därför ett viktigt fokus.

Sverige stöder både internationella och nationella HBT-organisationer som genom utbildningar, opinionsbildning och kompetensutvecklingsinsatser arbetar för att främja HBT-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna.

Ett ökat fokus på homo- och bisexuella samt transpersoner prioriteras inom Sveriges fortsatta internationella arbete för sexuell och reproduktiv hälsa.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.