Regeringens fortsatta bistånd till Palestina

Skriftlig fråga 2019/20:1892 av Sara Gille (SD)

Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sveriges regering har beslutat om ett nytt miljardbistånd på 1,6 miljarder kronor till områden som kontrolleras av den palestinska myndigheten. I regeringens pressmeddelande anklagade regeringen Israel för att vara det största hindret för utveckling i de palestinska områdena, något som får hård kritik av bland annat Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov.

I ett inlägg på Facebook skriver Ben-Dov att man bör välkomna den svenska regeringens beslut att generöst stödja den palestinska myndigheten, men att man starkt och fullständigt avfärdar de grundlösa anklagelser mot Israel som ingick i uttalandet, som Ben-Dov menar skadar både Sveriges relationer med Israel och landets möjligheter att spela en konstruktiv roll i fredsprocessen.

Ben-Dovs uttalade är försiktigt om än talande. Då den palestinska regeringen fortsätter ägna sig åt förföljelse och tortyr är det upprörande att Sveriges regering fortsätter att dela ut dessa bidrag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Har ministern gjort det ställningstagandet att det inte behöver ställas några motkrav vid utdelandet av biståndet till Paletina?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2020-07-29 Överlämnad: 2020-07-31 Svarsdatum: 2020-08-14 Sista svarsdatum: 2020-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.