Rekrytering av svenska ungdomar till jihadism

Skriftlig fråga 2020/21:3643 av Staffan Eklöf (SD)

Staffan Eklöf (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Förra gången talibanerna styrde i Afghanistan blev landet en samlingspunkt för jihadister från stora delar av världen. När Islamiska staten styrde i delar av Syrien ökade försöken att radikalisera svenska ungdomar, och resorna till islamistiska miljöer ökade. När talibanerna nu har tagit över i Afghanistan finns det åter en risk att försöken att radikalisera svenska ungdomar ökar och att radikaliserade människor gör nya resor dit, från Sverige och andra länder. Det finns en risk att dessa personer rekryteras av terrororganisationer och att den nya situationen på sikt leder till fler terrordåd i Sverige och övriga världen.

Mot bakgrund av det vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

 

Vad gör ministern för att förebygga en ökning av radikaliseringen av svenska ungdomar och av resor för att ansluta sig till radikala islamistiska rörelser, samt vad gör ministern för att stärka möjligheterna att lagföra dem som kommer tillbaka?

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad: 2021-09-13 Överlämnad: 2021-09-13 Anmäld: 2021-09-14 Svarsdatum: 2021-09-22 Sista svarsdatum: 2021-09-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga