Religiös påverkan på utbildningen

Skriftlig fråga 2018/19:601 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-04-30
Överlämnad
2019-05-02
Anmäld
2019-05-03
Svarsdatum
2019-05-08
Sista svarsdatum
2019-05-08
Besvarad
2019-05-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Vid ett flertal tillfällen har vi sett hur barn och elever på landets skolor nekats en jämlik och likvärdig utbildning till följd av religiös påverkan. Könssegregation, utebliven medverkan vid vissa lektioner, anpassning av religiösa krav vid skolbespisningen och stopp för traditionella ceremonier är bara några exempel på vad vi har sett. Detta har med rätta upprört många elever och föräldrar.

För inte så länge sedan fick vi ännu ett exempel på vad som skett när samhället givit efter för religionens påverkan. Exemplet handlar i detta fall om elever på Jukkasjärvi skola i Kiruna som enligt Skolinspektionen inte får den undervisning de har rätt till, till följd av att religiösa föräldrar påverkar undervisningen.

Enligt Skolinspektionen har lärare minskat på, och ibland till och med helt uteslutit, musik, film, drama och dans i undervisningen samtidigt som undervisningen i sex och samlevnad har begränsats. Vid flertalet lektioner där det ändå skett någon form av utbildning har elever dessutom lämnat klassrummen och valt att göra annat.

Förklaringen till den begränsade undervisningen sägs enligt rektorn vara att man tar hänsyn till religiösa föräldrar som man önskar ha en god relation med. Skolinspektionen har gett skolan till den 23 augusti på sig att rätta till bristerna.

Det är naturligtvis glädjande att utbildningsministern tydligt har uttryckt kritik mot det som framkommit. Det är naturligtvis en självklarhet att samtliga barn ska ha rätt till en likvärdig utbildning av hög kvalitet och att föräldrar inte ska kunna styra lärares sätt att utföra sitt uppdrag. Då detta knappast kan anses vara ett nytt fenomen är det dock tråkigt att bristerna kvarstår.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vad avser ministern och regeringen konkret att vidta för åtgärder för att eliminera religiös påverkan på utbildningen för att säkerställa en likvärdig utbildning av hög kvalitet?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:601 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2019/01712/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern


Svar på fråga 2018/19:601 av Markus Wiechel (SD) Religiös påverkan på utbildningen

Markus Wiechel har frågat mig vad jag och regeringen avser att vidta för konkreta åtgärder för att eliminera religiös påverkan på utbildningen för att säkerställa en likvärdig utbildning av hög kvalitet.

All utbildning inom skolväsendet måste följa alla de bestämmelser som finns i skolförfattningarna. Det är inte förhandlingsbart. Utbildningen inom skolväsendet ska vara likvärdig och de olika skolformerna ska följa det som respektive läroplan anger.

Utbildningen och undervisningen i förskolor och skolor med offentlig huvudman ska vara icke-konfessionell. Även i fristående förskolor och skolor ska undervisningen vara icke-konfessionell, men utbildningen i övrigt får enligt skollagen (2010:800) ha en konfessionell inriktning (1 kap. 7 §). Deltagandet i konfessionella inslag ska alltid vara frivilligt.

I januariavtalet, den överenskommelse som slutits mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna framgår att ett etableringsstopp ska införas för fristående grund- och gymnasieskolor med konfessionell inriktning, att befintliga skolor med konfessionell inriktning ska kontrolleras bättre och att en utredning först ska definiera avgränsningar.

Den förra regeringen beslutade i mars 2018 om direktiv till en särskild utredare att bl.a. analysera vad som kan anses följa av Europakonventionen, andra internationella åtaganden om mänskliga rättigheter och regeringsformen, i relation till konfessionella inslag i skola, förskola och fritidshem, oavsett om huvudmannen är offentlig eller enskild (dir. 2018:15). Utvecklingen av Europadomstolens praxis pågår kontinuerligt. Utredningen ska därför göra en förnyad och fördjupad analys av vad som kan anses följa av Europakonventionen och andra internationella åtaganden om mänskliga rättigheter, i relation till konfessionella inslag i offentligt finansierad skola, förskola och fritidshem.

Utredaren ska även föreslå definitioner av vad som avses med konfessionell respektive icke-konfessionell inriktning, begrepp som förekommer i skollagen i dag utan att de är definierade. Dessutom ska utredaren se över om det i samband med prövningen av enskilda som huvudmän för skolor, förskolor och fritidshem med en konfessionell inriktning – utöver befintliga krav – finns behov av att ställa upp särskilda krav. Sådana krav kan t.ex. mer specifikt ta sikte på förutsättningarna att bedriva en verksamhet som förmedlar och förankrar respekt för den värdegrund som gäller för det svenska skolväsendet.

Det finns således ett pågående arbete som jag ser som väldigt viktigt för att få en bra lagstiftning så att en likvärdig utbildning av hög kvalitet säkerställs i alla skolor. Regeringen överväger för närvarande hur arbetet med uppfyllandet av januariavtalet i denna del bäst tas vidare.

Stockholm den 8 maj 2019

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.