Till innehåll på sidan

Resebidrag för ansökan om uppehållstillstånd

Skriftlig fråga 2018/19:902 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-08-19
Överlämnad
2019-08-20
Anmäld
2019-08-29
Svarsdatum
2019-09-03
Sista svarsdatum
2019-09-03
Besvarad
2019-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

En sjuårig flicka har begärt ett resebidrag på 10 000 kronor av socialtjänsten i Malmö stad för att hennes föräldrar och lillebror ska kunna resa till den svenska ambassaden i Delhi i syfte att ansöka om svenskt uppehållstillstånd.

Malmö stads arbetsmarknads- och socialnämnd ansåg av förklarliga skäl att dessa reskostnader inte gick att motivera, delvis med förklaringen att det främst är Migrationsverket och ambassaderna i respektive länder som ska göra bedömningar om ett barns rätt att återförenas med sin familj. Efter två nej har dock Förvaltningsrätten i Malmö ändrat beslutet.

Det är nog många som undrar varför svenska skattemedel ska gå till att bekosta resor i andra länder för icke-medborgare i syfte att kanske få rätt att vistas i Sverige. Än fler lär fråga sig om det är rimligt att svenska skattemedel används på ett sätt som främjar irreguljär migration, där ensamma barn kan tvingas till långa och farliga resor för att familjen ska få uppehållstillstånd.

Mot bakgrund av ovanstående önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att minska risken att svenska skattemedel används för att bekosta resor för personer som önskar ansöka om svenskt uppehållstillstånd?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:902 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/

03491/FST

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:902 av Markus Wiechel (SD)
Resebidrag för ansökan om uppehållstillstånd

Markus Wiechel har frågat mig och regeringen om den avser att vidta åtgärder för att minska risken för att svenska skattemedel används för att bekosta resor för personer som önskar ansöka om svenskt uppehållstillstånd.

Frågan är föranledd av Förvaltningsrättens i Malmö dom den 7 juli 2019 rörande ett mål där en 7-årig flicka ansökt om bistånd till kostnader för hennes föräldrar och lillebror i Indien att kunna ansöka om uppehålls-tillstånd i Sverige. Förvaltningsrätten har återförvisat målet till arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö för förnyad handläggning och nytt beslut. Ärendet är därmed inte avgjort.

Det är upp till myndigheter och domstolar att tolka innebörden av gällande lagstiftning. Som statsråd får jag inte uttala mig i ärenden som handläggs av självständiga myndigheter.

Stockholm den 29 augusti 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.