Till innehåll på sidan

Resolution 1325 och den nordiska snabbinsatsstyrkan

Skriftlig fråga 2005/06:1893 av Jóhannesson, Berit (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-29
Besvarad
2006-07-10
Besvarad
2006-07-13
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 juni

Fråga 2005/06:1893 av Berit Jóhannesson (v) till försvarsminister Leni Björklund (s)

Resolution 1325 och den nordiska snabbinsatsstyrkan

Nyligen presenterade regeringen en mycket efterlängtad handlingsplan för Sveriges implementering av FN:s resolution 1325. Resolutionen antogs år 2000 av FN:s säkerhetsråd och handlar om att öka kvinnors deltagande i allt arbete med att förebygga, hantera och lösa väpnade konflikter.

Sverige ska enligt handlingsplanen verka för att integrera ett ”1325 perspektiv i utvecklingen och användningen av den nordiska snabbinsatsstyrkan under dess beredskapsperiod under första halvåret 2008. Sverige ska också verka för att 1325-perspektivet integreras i alla EU:s snabbinsatsgrupper.”

Vi är angelägna om att Sverige som leading nation i utvecklandet av EU:s snabbinsatsstyrkas koncept tar ansvar för att implementera resolution 1325 på ett tidigt stadium.

Min fråga till försvarsminister Leni Björklund är:

Vad avser ministern att vidta för konkreta åtgärder för att resolution 1325 ska implementeras i arbetet med den nordiska snabbinsatsstyrkan?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1893 besvarad av

den 10 juli

Svar på fråga 2005/06:1893 om resolution 1325 och den nordiska snabbinsatsstyrkan

Försvarsminister Leni Björklund

Berit Jóhannesson har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att resolution 1325 ska implementeras i arbetet med den nordiska snabbinsatsstyrkan.

Säkerhetsrådets resolution 1325 (2000) om kvinnor, fred och säkerhet har haft prioritet både i omställningen av det svenska försvaret samt i försvarsområdets insatser i internationell krishantering. Genomförandet av denna resolution är också en fråga Sverige aktivt driver i EU, FN och i andra regionala och internationella forum.

Antagandet av den nationella handlingsplanen för att genomföra resolution 1325 tar Sveriges arbete på detta område in i en ny fas. Fortsatta satsningar på de områden där resolutionen redan börjat implementeras görs samtidigt som nya initiativ tas för att möta identifierade brister. En grundläggande uppgift i denna fas är att se till att de policydokument som nationellt och internationellt tagits fram avseende 1325 även får praktiskt genomslag i insatserna i fält. Den svenska handlingsplanen innehåller därför aktiviteter för genomförandet på tre nivåer

-            nationellt,

-            i EU och andra regionala organisationer som OSSE, Europarådet, EAPR/PfP och det nordiska samarbetet samt

-            globalt, framför allt i FN.

Som EU-medlem har Sverige både intresse av och ansvar för att resolution 1325 genomförs fullt ut i EU:s yttre förbindelser. Sverige har på försvarsområdet gjort särskilda ansträngningar för att så ska ske inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GUSP), inklusive den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken (ESFP), ett arbete regeringen också fortsatt avser att driva. Ett led i dessa ansträngningar är att Sverige ska verka för att 1325-perspektivet integreras i alla EU:s snabbinsatsgrupper. 

Integreringen av ett 1325-perspektiv i utvecklingen och användningen av den nordiska snabbinsatsstyrkan blir därmed ett viktigt och praktiskt exempel på hur resolutionens intentioner kan omsättas i praktisk handling. Ett särskilt avsnitt rörande resolution 1325 har inarbetats i den färdplan som vägleder arbetet i samarbetskretsen. Det slutliga innehållet i detta avsnitt är ännu inte fastställt, men bland de planerade åtgärder som finns med kan nämnas att en befattning för rådgivare i genderfrågor avses att inrättas i den militärstrategiska stabsfunktion (Operation Headquarters) som är identifierad att leda styrkan. Denna rådgivare ska kunna stödja både Force Commander och Operation Commander utifrån ett jämställdhets- och 1325-perspektiv. I utvecklingen av detta arbete kommer viktiga erfarenheter att återföras från den svenska genderrådgivare som biträder Operation Commander för den kommande EU-ledda insatsen i Demokratiska republiken Kongo och som är EU:s första tjänst med denna uppgift. Vidare har Försvarsmakten uppdragit åt Försvarshögskolan att studera genderaspekter kopplat till den nordiska snabbinsatsstyrkan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.