Till innehåll på sidan

Restriktioner i landets skolmatsalar med anledning av covid-19

Skriftlig fråga 2019/20:1904 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-05
Överlämnad
2020-08-07
Anmäld
2020-08-20
Svarsdatum
2020-08-21
Sista svarsdatum
2020-08-21
Besvarad
2020-08-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

När skolorna öppnar igen efter sommaruppehållet går vardagen tillbaka det normala för många. Men i och med covid-19 kan inte allt återgå till det normala igen. För att undvika att dödsantalen återigen ökar måste vi alla samarbeta. Vi måste fortsätta att hålla avstånd, undvika trängsel och stora folksamlingar, använda munskydd samt tvätta händerna regelbundet och använda oss av handsprit för att hålla undan smittan.

Samtidigt som covid-19 ännu inte besegrats öppnar snart skolorna för ännu en termin med studier. Enligt Folkhälsomyndighetens och Skolverkets bedömning omfattar förbudet mot allmänna sammankomster på över 50 personer inte skolor och förskolor. Förordningen innebär inskränkningar av mötes- och demonstrationsfriheterna, som är skyddade i grundlagen. Men det är ändå lämpligt att organisera serveringen på ett sätt som gör att färre barn och elever äter samtidigt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

Kommer statsrådet att ta något initiativ till att restriktioner införs där serveringen i skolor organiseras på ett sätt som gör att färre barn och elever äter samtidigt med tanke på Covid-19?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1904 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2020/04259/S

Utbildningsdepartementet

Utbildnings

ministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1904 av Sara Gille (SD)
Restriktioner i landets skolmatsalar med anledning av covid-

19

Sara Gille har frågat mig om jag kommer att ta något initiativ till att restriktioner införs där serveringen i skolor organiseras på ett sätt som gör att färre barn och elever äter samtidigt med tanke på covid-19.

Efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten (FoHM) har undervisning i gymnasieskolan och vuxenutbildningen från den 17 mars och under resterande del av vårterminen huvudsakligen bedrivits som fjärr- eller distansundervisning.

Parallellt med detta har regeringen arbetat för att förskolor samt skolor i de obligatoriska skolformerna skulle kunna vara öppna i så stor utsträckning som möjligt under våren. I dessa skolformer serverades skolmåltider under hela våren och skolorna anpassade miljön i de lokaler där måltiderna serverades.

Inför höstterminen har FoHM tagit bort rekommendationen om fjärr- eller distansundervisning i de frivilliga skolformerna. Det är inte obligatoriskt för skolhuvudmän i de frivilliga skolformerna att erbjuda måltider men det är vanligt att även elever i gymnasieskolan erbjuds skolmåltider. På www.skolverket.se och www.livsmedelsverket.se finns stöd till skolor för att organisera och anpassa miljön avseende skolmåltiderna för att förhindra smittspridning med anledning av den situation vi befinner oss i. Dessutom behöver ju skolorna också följa FoHM:s allmänna rekommendationer som gäller i rådande läge.

Jag utgår från att huvudmän som serverar skolmåltider tar del av det stöd och följer de rekommendationer som ges av våra myndigheter.

Mot den bakgrunden ser jag inte behov av ytterligare reglering när det gäller skolmåltiderna. Regeringen följer dock utvecklingen noggrant och kommer att vidta åtgärder om det blir nödvändigt.

Stockholm den 21 augusti 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.