Riksrevisionens granskning

Skriftlig fråga 2015/16:1214 av Erik Ullenhag (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-12
Överlämnad
2016-05-13
Anmäld
2016-05-17
Svarsdatum
2016-05-25
Sista svarsdatum
2016-05-25
Besvarad
2016-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Riksrevisionen kritiserar den 12 maj finansminister Magdalena Andersson för att hon och regeringen kringgår utgiftstaken. Riksrevisionen ifrågasätter bland annat lämpligheten i att regeringen flyttar utgifter mellan budgetåren utan riksdagens godkännande, och de omfattande höjningarna av utgiftstaken framåt gör att de i praktiken förlorar sin styrande effekt.

Riksrevisionen konstaterar: ”Regeringens skrivningar i Årsredovisning för staten 2015 ger inte en rättvisande bild av kopplingen mellan utgiftstaket och överskottsmålet. Dessutom kringgås utgiftstaket genom att utgifter som avser 2016 tidigareläggs till 2015. Riksrevisionen menar att beslutet är att likställa med en höjning av utgiftstaket för 2016. Frågor av sådan betydelse bör normalt behandlas av riksdagen, inte av regeringen ensam.” Vidare konstaterar myndigheten bland annat att ”det i den förda finanspolitiken inte längre finns något tydligt samspel mellan storleken på de takbegränsade utgifterna och överskottsmålet. Skrivningarna i årsredovisningen bör därför inte ge intryck av att så är fallet.”

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är:

 

Delar finansministern Riksrevisionens uppfattning att regeringen inte längre för en finanspolitik där det finns ett tydligt samspel mellan storleken på de takbegränsade utgifterna och överskottsmålet samt Riksrevisionens uppfattning att regeringen borde ha gått till riksdagen för godkännande av flytten av utgifter mellan budgetår?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1214 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2016/01922

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1214 av Erik Ullenhag (L) Riksrevisionens granskning

Erik Ullenhag har frågat mig om jag delar Riksrevisionens uppfattning att regeringen inte längre för en finanspolitik där det finns ett tydligt samspel mellan storleken på de takbegränsade utgifterna och överskottsmålet samt att regeringen borde ha låtit riksdagen godkänna flytten av utgifter mellan budgetår.

Riksdagen har i riksdagsordningen infört en reglering som innebär att regeringen inom fyra månader efter det att den erhållit en granskningsrapport som tagits fram av Riksrevisionen ska återkomma till riksdagen med en skrivelse. I skrivelsen redogör regeringen för sin syn på Riksrevisionens iakttagelser och för vilka åtgärder som den har vidtagit eller avser att vidta med anledning av Riksrevisionens rekommendationer. Regeringen kommer i enlighet med vad som ovan anförts återkomma till riksdagen med anledning av den nu aktuella granskningsrapporten.

Jag har på frågor med anledning av bl.a. uttalanden av Riksrevisionen och Finanspolitiska rådet konstaterat att regeringen, i enlighet med budgetlagen, och för att undvika ett överskridande av utgiftstaket, tidigarelagt vissa betalningar, på samma sätt som tidigare regeringar har gjort. När det gäller de närmare bedömningar som Riksrevisionen gjort i sin rapport vill jag dock inte avvika från den ordning som riksdagen anvisat eller föregripa regeringens beredning av ärendet.

Stockholm den 23 maj 2016

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.