Till innehåll på sidan

Risk för myggproblem efter regeringens krav

Skriftlig fråga 2010/11:598 av Oscarsson, Mikael (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-06-20
Anmäld
2011-06-20
Besvarad
2011-06-29
Svar anmält
2011-06-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 juni

Fråga

2010/11:598 Risk för myggproblem efter regeringens krav

av Mikael Oscarsson (KD)

till miljöminister Andreas Carlgren (C)

Nedre Dalälvsområdet har under flera decennier varit svårt ansatt av mygginvasioner av den så kallade översvämningsmyggan. När regeringen nu har fattat årets beslut är det med en kravskrivelse om extraordinära insatser i form av uppföljning av faunan före och efter bekämpningen. Trots att insatsen beviljats kan detta krav komma att omöjliggöra årets myggbekämpning, på grund av kraftigt ökade kostnader för ytterligare personal, införskaffandet av ett stort antal insektsfällor samt drift. Bekämpningsverksamheten, som finansieras av berörda kommuner och länsstyrelser, har inte ekonomiskt utrymme för detta.

Uppföljningens utformning är direkt hämtad från en utredning där författarna själva tydligt visar att de bara presenterar ett förslag som behöver diskuteras före igångsättning. Förutom kraftig fördyring innebär avsaknaden av dialog att utformningen till dels är direkt felaktig i relation till vad som ska studeras.

Redan i dag vet vi dock, utifrån svenska och internationella erfarenheter, att inga andra än stickmyggslarverna påverkas av bekämpningen vid den dos som används i Sverige. Även om man aldrig kan utesluta att någon organism vid något tillfälle kan påverkas av bekämpningen, finns det efter 30 år av forskning inget som tyder på att det finns risk för några betydande miljöeffekter. Därför är det beklagligt att verksamheten med att bekämpa myggen inte ges längre framförhållning än ett år. Varje år måste regeringen ta beslut – trots att problemet återkommer varje år, förutom torrår. Det enda rimliga vore att ge tillstånd för bekämpning i drabbade områden i fem år.

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta för att garantera att befolkningen kring nedre Dalälven inte ska drabbas negativt av det tvingande villkoret om uppföljning i regeringens beslut?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:598 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 29 juni

Svar på fråga

2010/11:598 Risk för myggproblem efter regeringens krav

Miljöminister Andreas Carlgren

Mikael Oscarsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att garantera att befolkningen kring nedre Dalälven inte ska drabbas negativt av villkoret om uppföljning i regeringens beslut.

Regeringen har beslutat att det är tillåtet med nödvändig myggbekämpning i nedre Dalälvsområdet för att göra situationen uthärdlig för befolkningen enligt ansökan som gäller sommarsäsongen 2011.

Enligt miljöbalkens allmänna hänsynsregler är den som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skyldig att skaffa sig den kunskap som behövs för att skydda människors hälsa och miljö mot skador eller olägenheter. Man måste också utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka skador och olägenheter på hälsa och miljö. Vid prövning av miljöpåverkande verksamhet eller åtgärd enligt miljöbalken ingår således att göra en bedömning av vilka begränsningar i form av villkor som behövs för att verksamheten ska kunna tillåtas.

När det gäller verksamhet i Natura 2000-områden är huvudregeln att verksamhet inte får bedrivas i sådana områden om den på ett betydande sätt kan påverka miljön. Under särskilda förutsättningar får dock undantag medges i form av ett tillstånd till viss verksamhet. I vissa fall kräver ett sådant tillstånd regeringens tillåtelse. Ett av villkoren för att regeringen ska ge tillåtelse är att kompensationsåtgärder vidtas om miljövärden förloras.

Tillsyn av uppföljningen ska ske av de berörda länsstyrelserna och kommunerna. Myndigheter som bedriver tillsyn ska enligt miljöbalken också ge information och råd till verksamhetsutövare för att skapa förutsättningar för att uppfylla miljöbalkens syfte. Naturvårdsverket ska också ge tillsynsvägledning.

Nedre Dalälvens Utvecklingsaktiebolag (NEDAB), som har sökt tillstånd har tidigare budgeterat för och genomfört uppföljande egenkontroll av myggbekämpningen i nedre Dalälvsområdet. Den uppföljning som pågick mellan 2002 och 2008 har fått kritik bland annat för att vara ofullständig och ha kvalitetsbrister. Naturvårdsverket har därför finansierat en utredning för att ta fram ett nytt uppföljningsprogram för att bättre kunna bedöma miljöeffekterna av bekämpningen.

Kravet på uppföljning är väl motiverat när ett så stort Natura 2000-skyddat område som omfattar ca 3 000 ha ska bekämpas genom spridning av ca 80 ton bekämpningsmedel från helikopter och är en följd av tillämpningen av miljöbalkens regler. Ansvaret för uppföljningen ligger på den som ska genomföra bekämpningen.

Efter regeringens beslut om tillåtelse till verksamheten inom Natura 2000-områden meddelade Kemikalieinspektionen den 6 maj i år tillstånd till myggbekämpningen och angav också närmare vilka villkor om uppföljning som ska gälla. Detta beslut överklagades till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Domstolen uttalade i dom den 23 juni att den inte finner skäl att ifrågasätta behovet av uppföljning och att de villkor som Kemikalieinspektionen föreskrivit är miljömässigt nödvändiga. Domstolen ändrade beslutet endast på så sätt att villkoren om uppföljning kompletterades med tillägget att verksamhetsutövaren, vid den närmare utformningen av uppföljningsåtgärderna, ska samråda med den operativa tillsynsmyndigheten.

Jag utgår från att detta samråd mellan verksamhetsutövaren, NEDAB, och tillsynsmyndigheten genomförs och att förutsättningarna därmed är sådana att bekämpning kan ske för att göra situationen för befolkningen kring nedre Dalälven uthärdlig samtidigt som miljöbalkens krav på kontroll av oönskade miljöeffekter uppfylls.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.