Till innehåll på sidan

Risker med omförhandling av utstationeringsdirektivet

Skriftlig fråga 2014/15:784 av Elisabeth Svantesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-09-11
Överlämnad
2015-09-14
Anmäld
2015-09-15
Svarsdatum
2015-09-23
Sista svarsdatum
2015-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Ylva Johansson bjöd den 10–11 september in ministrar från ett antal EU-länder för att diskutera ordning och reda på arbetsmarknaden. Det är inte fel att prata om villkoren på arbetsmarknaden – att vi ska ha ordning och reda och sjysta villkor är en självklarhet. Men bakom rubriken döljer sig en fråga som regeringen utnämnt till den viktigaste frågan att driva på EU-nivå – att öppna upp utstationeringsdirektivet för omförhandling. Det handlar om regelverket för företag som utför tjänster tillfälligt i ett annat land och vilka villkor som ska gälla för de arbetstagare som utför arbetet. Det finns flera invändningar mot att arbetsmarknadsministern lyfter just den frågan. 

I en situation med skyhög arbetslöshet inom EU och tilltagande konkurrens från andra regioner borde samtalen fokusera på hur fler jobb kan skapas och hur EU kan vässa sin konkurrenskraft. I dag finns i snitt 7 000 utstationerade arbetstagare i Sverige varje månad – det är med andra ord en mycket liten del av de 5 miljoner som arbetar i Sverige i dag. 

En översyn av utstationeringsreglerna har dessutom just precis genomförts, bland annat i syfte att förbättra skyddet för utstationerade arbetstagare, främja en sund konkurrens på den inre marknaden och motverka missbruk av regelverket. På nationell nivå ska Utstationeringskommittén snart leverera ett betänkande på samma tema. I stället för att satsa på en tidsödande och osäker process för att riva upp reglerna igen borde regeringen fokusera på att implementera det nya regelverket. 

Men det tyngsta skälet är att vi inte vet vad en omförhandling av direktivet kan leda till. Ett stort antal EU-länder har arbetsmarknadsmodeller som väsentligt skiljer sig från vår och har andra intressen än våra. Att öppna upp utstationeringsdirektivet riskerar att leda till försämringar för vår del. Ett antal EU-länder har nyligen skrivit till EU-kommissionen för att betona att de inte vill se en förändring i linje med den svenska regeringens ståndpunkt. Företrädare för fackliga organisationer har också varnat för att en revidering just nu kan få allvarliga konsekvenser för det svenska systemet för lönebildning. 

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsministern:

 

Vilka risker ser ministern med att öppna upp utstationeringsdirektivet för omförhandling?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:784 besvarad av Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2015/2332/ARM

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:784 av Elisabeth Svantesson (M) Risker med omförhandling av utstationeringsdirektivet

Elisabeth Svantesson har frågat mig vilka risker jag ser med att öppna upp utstationeringsdirektivet för omförhandling.

Europeiska kommissionen har meddelat att man kommer att göra en riktad översyn av utstationeringsdirektivet, inom ramen för ett paket för arbetskraftens rörlighet som ska presenteras i slutet av året.

Regeringen har inlett ett samarbete med andra medlemsstater i syfte att försöka påverka kommissionen så att den riktade översynen ska kunna leda till en revidering av utstationeringsdirektivet. Den svenska målsättningen är att utländska arbetstagare så långt som möjligt ska likabehandlas med inhemsk arbetskraft, särskilt vad avser grundläggande arbets- och anställningsvillkor inom ramen för utstationeringsdirektivets område. Lika lön för lika arbete enligt tillämpliga lagar och kollektivavtal i arbetslandet är en princip som ska gälla, med respekt för den fria rörligheten. Jag kan konstatera att detta är i linje med vad kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tidigare har deklarerat: samma arbete på samma arbetsplats ska ersättas på samma vis.

Den 10–11 september anordnade jag ett informellt ministermöte där frågan om goda villkor inom EU generellt diskuterades. Mötet syftade till att hitta gemensamma vägar framåt och driva på för att sätta frågan om goda arbetsvillkor högt på EU:s agenda.

På det nationella planet har en referensgrupp med representanter för de svenska arbetsmarknadsparterna tillsatts, för att deras synpunkter i frågorna ska kunna inhämtas.

Avslutningsvis vill jag understryka att om kommissionen beslutar att utstationeringsdirektivet ska ändras är regeringens självklara utgångspunkt att den svenska arbetsmarknadsmodellen och parternas autonomi måste värnas.

Stockholm den 23 september 2015

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.