Romers utbildningssituation

Skriftlig fråga 2007/08:1307 av Kaplan, Mehmet (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-05
Anmäld
2008-06-05
Besvarad
2008-06-11
Svar anmält
2008-06-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juni

Fråga

2007/08:1307 Romers utbildningssituation

av Mehmet Kaplan (mp)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

I Skolverkets rapport 292 Romer i skolan – en fördjupad studie från år 2007 konstaterar myndigheten att det fortfarande återstår mycket att göra beträffande utbildningsinsatser för den svenska minoritetsgruppen romer.

Verket konstaterar bland annat att många romska elever har stor frånvaro, inte avslutar grundskolan med fullständiga betyg och inte går vidare till något av de nationella programmen på gymnasieskolan. Orsakerna till detta kan vara diskriminering på grund av deras etniska tillhörighet.

Enligt 2004 års studie från Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO), Diskriminering av romer i Sverige, menade 90 procent av tillfrågade romer att Sverige var ett rasistiskt land. Upplevelsen av att vara diskriminerad och trakasserad i det svenska samhället vittnar många romer om. Detta stimulerar givetvis inte att föräldrar uppmanar sina barn att delta i undervisningen om de riskerar att mobbas eller trakasseras.

Därtill visar Skolverkets studie att romer står lägst i rang bland elever på skolan och att föräldrar drog sig för att sätta sina barn i skolor där många romer finns. Enligt en enkätundersökning från socialhögskolan från år 2003 avstod hälften av de tillfrågade att berätta i skolan att de är romer. För att bryta detta negativa mönster behöver samhället ta sitt ansvar, och som Skolverket konstaterar kan skola och kommun göra många insatser.

Min fråga till ministern är:

Avser ministern att mot bakgrund av det anförda verka för att en nationell samordnare eller expert om romers rättigheter tillsätts?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1307 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 11 juni

Svar på fråga

2007/08:1307 Romers utbildningssituation

Utbildningsminister Jan Björklund

Mehmet Kaplan har frågat mig om jag avser att verka för att en nationell samordnare eller expert om romers rättigheter tillsätts.

Jag delar på många sätt den oro som Mehmet Kaplan uttrycker i sin fråga. Sedan den nya regeringen tillträdde har Utbildningsdepartementet träffat representanter för alla nationella minoriteter som bett om ett möte, bland andra romerna. Romernas situation har diskuterats ur många olika synvinklar vid dessa möten.

Som Mehmet Kaplan konstaterar har vissa grupper romska barn problem med sin skolgång. Frånvaron är hög, många saknar fullständiga betyg och få går vidare till gymnasieskolan. Många romer utsätts fortfarande för fördomar och diskriminering. Detta skapar en avvaktande hållning både mot samhället i stort och mot skolan. Romer har också en stark tradition av att värna sin kultur och familj, och det är inte alltid som skolan upplevs som ett stöd i detta.

Statens skolverk har i rapporten Romer i skolan – en fördjupad studie föreslagit flera åtgärder för att komma till rätta med dessa problem. Kommunens uppsökande verksamhet och samverkan med romska organisationer måste bli bättre. Det måste också vara tydligt vem som informerar de nationella minoriteterna om deras rättigheter. Som ett led i detta arbete har regeringen gett Skolverket i uppdrag att redovisa vilka åtgärder ett urval av kommuner har vidtagit för att informera skolor och föräldrar om elevers rätt till modersmålsundervisning utifrån det informationsmaterial om nationella minoriteter i skolan som verket har utarbetat och distribuerat till alla kommuner.

Därutöver måste skolan bli bättre på att följa upp frånvaro och att ta till vara den resurs som våra nationella minoriteter i skolan utgör. Jag är övertygad om att kunskap om romernas historia och kultur väcker nyfikenhet och respekt och därmed bidrar till att minska negativ särbehandling. Därvid är det viktigt att det finns tillgängliga läromedel och att lärarna har rätt kompetens. I detta syfte har regeringen gett Myndigheten för skolutveckling i uppdrag att under 2008 och 2009 undersöka behovet samt stödja utveckling och produktion av böcker eller andra läromedel för de nationella minoriteterna, bland andra romerna. För detta ändamål har myndigheten fått 10 miljoner kronor. Uppdraget redovisas den 1 november 2009.

Dessutom har Utredningen om en ny lärarutbildning (U 2007:10) fått i uppdrag att lämna förslag på hur examensbeskrivningen för utbildningen till lärare i modersmål bör utformas inom lärarutbildningens ram för att täcka behovet av lärare i minoritetsspråk i grundskolan och i gymnasieskolan (dir. 2008:43). Utredaren ska också lämna förslag på hur utbildningen till lärare i minoritetsspråk kan göras attraktiv så att behovet av lärare i grundskolan och gymnasieskolan täcks. Uppdraget redovisas senast den 15 november 2008.

Avslutningsvis vill jag betona att utbildningssituationen för elever som tillhör våra nationella minoriteter är en viktig fråga för mig. Jag följer därför utvecklingen noga. Mot denna bakgrund anser jag inte att en nationell samordnare för tillfället behöver tillsättas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.