Ryskt kärnbränsle som säkerhetspolitisk fråga

Skriftlig fråga 2014/15:317 av Lars Eriksson (S)

Lars Eriksson (S)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Under många år har Ukraina fått bränsle till sina kärnkraftverk enbart från Ryssland. Men vid årsskiftet blev det klart att Västeråsfabriken Westinghouse nu kommer att börja leverera bränsle till Ukraina, som den senaste tiden har legat i konflikt med Ryssland. Enligt en säkerhetspolitisk expert vid Försvarshögskolan, vilken det har hänvisats till i medierna, medför kärnbränsleaffärens koppling till Sverige att Sverige dras in i Ukrainakonflikten. Det är bra att Sverige har varit väldigt tydligt med att Ryssland inte har något att göra vare sig på Krim eller i den här konflikten. Sveriges krav är ju att Ryssland ska dra sig tillbaka och att Ukrainas suveränitet ska respekteras.

Vattenfall genomför nu prov av ryskt kärnbränsle för att utröna om detta bränsle kan utgöra en del av kärnbränslet i de svenska kärnkraftverken.

Jag tycker man kan fundera på om det över huvud taget är rimligt att det helstatliga svenska bolaget Vattenfall skaffar sig ett beroende av ryskt kärnbränsle när EU diskuterar sanktioner mot Ryssland.

Med anledning av detta har jag en fråga till försvarsministern:

 

Anser försvarsministern att Vattenfalls prov med ryskt kärnbränsle medför några säkerhetspolitiska aspekter utifrån EU:s arbete för att minska beroendet av rysk energi i EU-området?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2015-03-17 Överlämnad: 2015-03-18 Anmäld: 2015-03-19 Sista svarsdatum: 2015-03-25 Svarsdatum: 2015-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.