Rysslands rösträtt i Europarådet

Skriftlig fråga 2018/19:822 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-06-27
Överlämnad
2019-06-27
Besvarad
2019-07-11
Sista svarsdatum
2019-07-11
Svarsdatum
2019-07-11
Anmäld
2019-08-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sedan Rysslands illegala annektering av Krim 2014 har det funnits en bred politisk uppbackning i Sverige bakom stöd till Ukraina och uppslutning bakom internationell rätt. Rysslands rösträtt i Europarådet – den mellanstatliga organisationen som syftar till att främja demokrati och rättsstatsprinciper – drogs in efter den illegala annekteringen av Krim. Ministersidan i Europarådet har rekommenderat att Ryssland återfår sin plats. Natten till tisdagen den 25 juni 2019 röstade rådets parlamentariska församling (PACE) för att Ryssland skulle få rösträtt igen.

Moderaterna har varit tydliga med att vi inte vill ta något steg som uppfattas som bekräftelse av det nuvarande läget. Det finns ingen anledning att just nu belöna eller bekräfta Ryssland. Den illegala annekteringen av Krim fortgår, och Ryssland är också involverat i strider i östra Ukraina. Ryssland har även visat tydliga demokratiska underskott, i fråga om fri- och rättigheter, och det sker i Ryssland mot den egna befolkningen.

Trots detta röstade Socialdemokraterna, genom den svenska socialdemokratiska ledamoten i Europarådets parlamentariska församling, för att Ryssland ska få rösträtt igen. Därigenom har man öppnat dörren för Kreml. Man har spräckt den samsyn som tidigare manifesterats mellan svenska partier och våra vänner i Ukraina och Baltikum.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Margot Wallström:

 

Har utrikesministern och regeringen för avsikt att ändra Sveriges förhållande till Ryssland efter den illegala annekteringen av Krim 2014 genom att medverka till avveckling av sanktionspolitik, så som nu skett då landet åter har släppts in i Europarådets arbete, trots att inga förbättringar har skett eller resolutionsrekommendationer har efterlevts?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:822 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:822 Hans Wallmark (M) Rysslands rösträtt i Europarådet

Hans Wallmark har frågat mig om jag och regeringen har för avsikt att ändra Sveriges förhållande till Ryssland efter den illegala annekteringen av Krim 2014 genom att medverka till avveckling av sanktionspolitik, så som nu skett då landet åter har släppts in i Europarådets arbete, trots att inga förbättringar har skett eller resolutionsrekommendationer har efterlevts.

Sveriges syn på Ryssland är oförändrad. Regeringen fördömer den ryska aggressionen i östra Ukraina och den illegala annekteringen av Krim. Vi är pådrivande för att EU:s sanktioner mot Ryssland ska bibehållas så länge skälen till att de infördes består. Vi ser med oro på situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland. Samtidigt söker vi kontakter mellan våra folk, och för dialog inom frågor av ömsesidigt intresse.

Det är Europarådets parlamentariska församling som röstade för att återställa Rysslands rösträtt i församlingen och att möjliggöra för en rysk delegation att medverka vid bland annat valet den 26 juni av ny generalsekreterare i Europarådet. Det är församlingens eget beslut och prerogativ. Det har också varit Sveriges uppfattning att frågan om rösträtt för de ryska parlamentarikerna måste avgöras av den parlamentariska församlingen.

Europarådet är en del av den europeiska säkerhetsordningen, baserad på internationell rätt och principen om respekt för varje lands suveränitet och territoriella integritet inom internationellt erkända gränser. Den starka kritiken inom Europarådet mot Rysslands illegala annektering av Krim och aggression i östra Ukraina kvarstår. Den parlamentariska församlingens beslut påverkar inte detta.

Stockholm den 10 juli

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.