rysstenen

Skriftlig fråga 2004/05:1948 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-07-13
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 juni

Fråga 2004/05:1948

av Ulla Hoffmann (v) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om rysstenen

På ett stenblock intill en grusväg i Bergslagen står: "CCCP 1944" under en röd stjärna som en påminnelse om utlämnandet av drygt 2 000 sovjetmedborgare till Stalinregimen. I dag, ungefär 60 år senare, finns en minnessten rest bredvid stenblocket. Minnesstenen är rest av ortsbor. Totalt 4 000 ryska soldater flydde under kriget till Sverige, de flesta från tyskt tvångsarbete i Norge eller Finland. Över hälften av dem överlämnades till Sovjet, många förmodligen mer eller mindre mot sin vilja. Svenska regeringen lät Sovjet ha kontroll över de ryska internerna. Det fanns hemliga agenter inne i lägren vars svenska personal avlönades av ryska staten. Ryssarna var en svag och udda flyktinggrupp. De blev brickor i ett maktspel där det neutrala Sverige ville hålla sig väl med en segrande stormakt i vår närhet. För att inte detta historiska misstag i den svenska asylpolitiken ska upprepas är det nödvändigt att forskare får tillgång till våra arkiv. Eftersom beslutet om utlämningen föranleddes av beslut av samlingsregeringen finns detta förstås dokumenterat i svenska arkiv. Ryssland har öppnat sina arkiv för de forskare som vill finna sanningen om vad som hände de ryska krigsfångarna efter utlämnandet. Det är hög tid att vi får veta vad som hände de sovjetryska krigsfångar som Sverige, genom samlingsregeringen, utlämnade till Sovjetunionen. Regeringen borde därför öppna de svenska arkiven för att på så sätt göra det möjligt för forskare att gräva fram alla fakta. Enligt forskare som nyligen besökte arkiven är fortfarande mycket av den viktiga informationen övermaskad. Min fråga till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky är därför:

Vilka åtgärder har ministern för avsikt att vidta för att handlingar om utlämningen av de ryska krigsfångarna ska bli tillgängliga för forskningen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1948 besvarad av

den 13 juli

Svar på fråga 2004/05:1948 om rysstenen

Utrikesminister Laila Freivalds

Ulla Hoffmann har frågat utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att uppgifter om avvisningen av ryska krigsfångar i andra världskrigets slutskede ska bli tillgängliga för forskningen. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Det är viktigt för den allmänna debatten att kunskapen om denna avvisning hålls levande. Vi har i dag god kunskap om de ryska krigsfångarna under deras tid i Sverige och avvisningen av dem. Att ytterligare fördjupa och vidga kunskaperna härom är en fråga för den historiska forskningen. Såvitt jag känner till har ännu ingen forskare tagit sig an denna fråga. När så sker finns det givetvis anledning att avgöra om det numera finns några uppgifter om avvisningen i svenska arkiv, vilka ännu omfattas av sekretess.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.