Till innehåll på sidan

Samhällskontraktet och socialförsäkringssystemet

Skriftlig fråga 2020/21:1983 av Monika Lövgren (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-25
Överlämnad
2021-02-26
Anmäld
2021-03-02
Svarsdatum
2021-03-10
Sista svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Jag fick ett samtal från en kvinna som blivit utförsäkrad trots att hon har elakartad cancer och som har genomgått en tuff behandling med operation, cellgifter och strålbehandling. Hon är helt oförmögen att arbeta just nu. Trots detta har hon blivit utförsäkrad. Hon kan heller inte få hjälp av socialen eftersom hon äger den lilla lägenhet där hon bor.

Många vanliga svenskar upplever att det svenska socialförsäkringssystemet blir allt mindre relevant. De upplever att samhällskontraktet vittrar sönder och att de i allt fler situationer i vardagen står utan stöd av och hjälp från det system de betalat skatt till i alla år.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Hur avser statsrådet att säkerställa att gemene medborgare upprätthåller sin tilltro till samhällskontraktet, vilket bygger på att inbetalade skatter i ena änden ger rätt till en fungerande välfärd och i andra änden till annan offentlig service?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1983 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

S2021/01917 Socialdepartementet Socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1983 av Monika Lövgren (SD)
Samhällskontraktet och socialförsäkringssystemet

Monika Lövgren har frågat mig hur jag avser att säkerställa att gemene medborgare upprätthåller sin tilltro till samhällskontraktet, vilket bygger på att inbetalade skatter i ena änden ger rätt till en fungerande välfärd och i andra änden till annan offentlig service.

De allmänna socialförsäkringarna är en central del i den svenska välfärdsmodellen och har under lång tid bidragit till att skapa trygghet och motverka ekonomisk utsatthet. Människor som drabbas av sjukdom ska kunna lita på sjukförsäkringen och samhällets stöd. Utgångspunkten är att sjukförsäkringen ska ge den som har nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom trygghet.

Brister i regelverket skadar tilltron till sjukförsäkringen. Att det finns brister i sjukförsäkringens regelverk har uppmärksammats av regeringen. Därför tillsattes utredningen om en trygg sjukförsäkring med människan i centrum. Utredningen har lämnat förslag om en mer flexibel rehabiliteringskedja och hur Försäkringskassans prövning av arbetsförmåga kan bli mer begriplig.

Utifrån utredningens förslag har regeringen lämnat en proposition till riksdagen med förslag som syftar till att åstadkomma en mer flexibel rehabiliteringskedja. Detta innebär att bedömningen av arbetsförmågan mot normalt förekommande arbete ska efter dag 180 kunna skjutas upp om övervägande skäl talar för att den försäkrade kommer att återgå i arbete hos arbetsgivaren senast dag 365. Det innebär att den som är sjukskriven får bättre förutsättningar att hinna genomgå vård, behandling och rehabilitering för att kunna återgå i arbete. Regeringen arbetar aktivt med de övriga förslagen och avser återkomma.

För att förhindra att människor förlorar sin sjukpenning har regeringen infört ett tillfälligt stopp av bedömningarna mot normalt förekommande arbete efter dag 180 till dess att lagändringen träder ikraft. Stoppet gäller retroaktivt från och med den 21 december 2020.

Till följd av den kritik som utredningen framförde gällande bristande utredningar och beslutsunderlag har regeringen gett ett uppdrag till Försäkringskassan om att förbättra kvaliteten i handläggningen av sjukpenningärenden. Uppdraget avser ärenden där sjukpenning nekas på grund av att den enskilde bedöms ha arbetsförmåga i ett normalt förekommande arbete. Beslut om avslag måste vara begripliga för den enskilde. Detta är avgörande för sjukförsäkringens legitimitet.

För tilltron till sjukförsäkringen är det också centralt att det finns en samsyn mellan läkarens, Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens olika bedömningar. För att åstadkomma det har regeringen gett särskilda uppdrag till berörda myndigheter. Regeringen har gett Försäkringskassan och Socialstyrelsen i uppdrag att verka för att samarbetet och dialogen mellan Försäkringskassan och hälso-och sjukvården förbättras. Regeringen har också gett Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i uppdrag att vidareutveckla sin samverkan i syfte att förhindra att individer förlorar sin sjukpenninggrundande inkomst i anslutning till övergången mellan myndigheterna. Ingen ska falla mellan stolarna på grund av bristande samarbete mellan myndigheterna.

Stockholm den 10 mars 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.