Till innehåll på sidan

Samhällsorientering för asylsökande och nyanlända

Skriftlig fråga 2018/19:955 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2019-09-04
Överlämnad
2019-09-05
Anmäld
2019-09-10
Svarsdatum
2019-09-11
Sista svarsdatum
2019-09-11
Besvarad
2019-09-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Sverige har under lång tid kombinerat stor invandring med dålig integration. Jobb och kunskaper i svenska är två nycklar till fungerande integration, men den som kommer till Sverige måste också ta till sig våra grundläggande värderingar.

Moderaterna har presenterat ett reformpaket för en förbättrad samhällsorientering för asylsökande och nyanlända. Vi vill bland annat se en utökad samhällsorientering från 60 till 100 timmar för alla nyanlända, en obligatorisk samhällsorientering för asylsökande och ett ökat fokus på normer och värderingar i utbildningen.

För att förbättra integrationen är tidiga insatser avgörande. Inom ramen för migrationsöverenskommelsen 2015 kom de medverkande partierna överens om att införa en obligatorisk samhällsorientering under asyltiden. Regeringen tillsatte en utredning som skulle arbeta med frågan. Två och ett halvt år senare föreslog Mottagandeutredningen i sitt betänkande En meningsfull och aktiv väntan (SOU 2018:22) att det ska vara obligatoriskt för asylsökande att delta i samhällsorientering.

Regeringen har valt att inte gå vidare med förslaget från migrationsöverenskommelsen 2015. Regeringen har heller inte hörsammat Moderaternas förslag vad gäller en utökad och utvecklad samhällsorientering för alla nyanlända.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

När avser regeringen att gå vidare och införa en obligatorisk samhällsorientering för asylsökande?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:955 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)




Svar på fråga 2018/19:955 av Maria Malmer Stenergaard (M)
Samhällsorientering för asylsökande och nyanlända

Maria Malmer Stenergaard har frågat arbetsmarknadsministern när regeringen avser att gå vidare och införa en obligatorisk samhällsorientering för asylsökande. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Samhällsorienteringen ska ge en grundläggande förståelse för det svenska samhället. Kunskap och dialog om det svenska samhället och de normer och värderingar som genom lagar, regler och principer styr hur samhället organiseras kan stärka nyanlända kvinnors och mäns förutsättningar att etablera sig i arbets- och samhällslivet.

Regeringen anser att det är viktigt att asylsökande så snabbt som möjligt får information om det svenska samhället. Genom att ta tillvara på tiden i asylprocessen kan etableringen i arbets- och samhällslivet underlättas och påskyndas för dem som senare beviljas uppehållstillstånd. Regeringen har tillfört medel för att civilsamhället, folkbildningen och kommunerna ska kunna erbjuda meningsfulla insatser för asylsökande, exempelvis genom samhällsinformation och stärkta kunskaper i svenska.

Mottagandeutredningens betänkande En meningsfull och aktiv väntan (SOU 2018:22) mottogs av regeringen i mars 2018 och har därefter remitterats. Ett av de förslag som presenterades av utredningen omfattade en tidig och obligatorisk samhällsinformation till de asylsökande. De inkomna remissvaren, tillsammans med de olika förslagen i Mottagandeutredningens betänkande, bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Frågan om samhällsorientering ingår i den sakpolitiska överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, det s.k. januariavtalet, som slöts i början av 2019. Bland de insatser som där nämns är att samhällsintroduktion och undervisning i svenska ska bli obligatoriskt från dag ett i Sverige, samt att mer och förbättrad samhällsorientering – i 100 timmar – som börjar redan under asyltiden ska införas för samma grupp.

Regeringen avser att återkomma när beredningen av dessa frågor är klar.

Stockholm den 11 september 2019

Åsa Lindhagen

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.