Till innehåll på sidan

samordning av utbildning inför internationella insatser

Skriftlig fråga 2000/01:195 av Lantz, Kenneth (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-09
Anmäld
2000-11-14
Besvarad
2000-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 november

Fråga 2000/01:195

av Kenneth Lantz (kd) till försvarsminister Björn von Sydow om samordning av utbildning inför internationella insatser

Sverige har under flera år tagit aktivt ansvar att medverka vid olika FN-uppdrag, såväl i fredsfrämjande som i humanitära insatser.

Vårt förtroende vid dessa insatser är stort. Effektiva insatser görs till gagn för civilbefolkningen som oskyldigt drabbas av konflikter av olika slag. Gränskonflikter med väpnade stridigheter blir alltmer sällsynta. Beklagligt nog ökar interna konflikter i stället. Våld och motsättningar i världen har inte minskat nämnvärt.

Världssamfundet måste ta sitt ansvar att bistå drabbade människor. Utbildning för alla som skickas ut på fredsfrämjande och humanitära uppdrag är en förutsättning för bra insatser. Det är dessutom fördelaktigt om utbildningen är gemensam och erbjuds såväl Försvarsmakten som andra grupper, t.ex. ideella organisationer. Dessa samarbetar alltmer och har betydande nytta av varandras kunnande i dagens konflikter.

Ministern har tillsatt en utredare som har avlämnat sitt betänkande (SOU 1999:29) Internationell konflikthantering @ att förbereda sig tillsammans. Dessa lovvärda förslag bör verkställas och jag undrar vilka åtgärder som är vidtagna.

Min fråga till ministern är vad som har hänt med förslaget om samordning av internationell utbildning inför internationella insatser.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:195 besvarad av

den 14 november

Svar på fråga 2000/01:195 om samordning av utbildning inför internationella insatser

Försvarsminister Björn von Sydow

Kenneth Lantz har frågat mig vad som har hänt med förslaget om samordning av internationell utbildning inför internationella insatser.

Utredningen som Kenneth Lantz hänvisar till överlämnade den 30 mars 1999 betänkandet (SOU 1999:29) Internationell konflikthantering @ att förbereda sig tillsammans. Betänkandet var på remiss under perioden den 26 maj till den 25 augusti 1999.

Den 7 oktober 1999 bemyndigades chefen för Utrikesdepartementet att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att föreslå åtgärder för att förbättra rekryteringen av svensk personal till internationella insatser inom ramen för konfliktförebyggande och konflikthanterande verksamhet. Utredningen överlämnade betänkandet (SOU 2000:74) Att verka för fred @ ett gemensamt fredscentrum den 31 augusti 2000. Betänkandet skickades på remiss den 16 oktober 2000 och svar ska vara inlämnat den 31 januari 2001.

Under arbetet med att analysera remissinstansernas yttranden över betänkandet Internationell konflikthantering @ att förbereda sig tillsammans framkom att utredningens förslag hade likheter med de förslag som lades fram i det andra betänkandet Att verka för fred @ ett gemensamt fredscentrum. Beredningsarbetet är nu inriktat på att båda utredningarna ska analyseras i ett sammanhang. Denna analys kommer följaktligen att ske efter den 31 januari 2001.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.