Sanering av byggbranschen

Skriftlig fråga 2019/20:212 av Patrik Engström (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-18
Överlämnad
2019-10-21
Anmäld
2019-10-22
Svarsdatum
2019-10-30
Sista svarsdatum
2019-10-30
Besvarad
2019-10-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Nyligen genomfördes en landsomfattande genomlysning av byggbranschen. Under kontrollveckan besökte Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket 75 byggarbetsplatser. Vid kontrollerna upptäcktes ett flertal brister som fallskyddsutrustning och byggställningar som inte uppfyllde säkerhetskraven, saknade utbildningsbevis samt utländska byggarbetare som inte var anmälda till utstationeringsregistret eller arbetade illegalt.

En sammanfattning som Arbetsmiljöverket gjort lyder:

Drygt fyra av tio företag kommer att få krav på att åtgärda arbetsmiljöbrister.

Nästan fyra av tio företag riskerar att få betala sanktionsavgifter.

En fjärdedel av företagen fick omedelbart förbud på grund av allvarliga arbetsmiljöbrister.

Närmare ett trettiotal personer arbetade illegalt på de kontrollerade arbetsplatserna.

En kort tid innan genomförde Byggnads sektion för Gävle-Dala kontroller i Sälenområdet under tre dagar. De träffade omkring 500 personer och stötte på flera katastrofala arbetsplatser. I ett fall larmade Byggnads Arbetsmiljöverket, som stängde bygget omedelbart. Vid ett annat bygge i Lindvallen upptäcktes det att entreprenören endast tagit in gästarbetare, eftersom man enligt uppgift inte har egen personal. Det är fruktansvärt. Företag ska konkurrera på lika villkor, och ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. Vi måste värna vår gemensamma välfärd och de företag som vill agera seriöst. Det är ohållbart att dessa företag ska behöva tävla mot de här oseriösa företagen, som på ett eller annat sätt inte följer reglerna.

Den S-ledda regeringen har gjort mycket för att förbättra säkerheten och öka kontrollerna på byggarbetsplatserna, men mer behövs göras.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark lyder:

 

Vad avser ministern att göra för att ytterligare motverka dålig arbetsmiljö och fusk på byggarbetsplatserna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:212 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)



A2019/01910/ARM

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:212 av Patrik Engström (S)
Sanering av byggbranschen

Patrik Engström har frågat mig vad jag avser att göra för att ytterligare motverka dålig arbetsmiljö och fusk på byggarbetsplatserna.

Det ska vara ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden. Det finns omfattande problem med osund konkurrens inom bygg- och anläggningsbranschen.

Fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet leder till negativa konsekvenser för arbetstagare, företag, samhället och statsfinanserna. Företag som följer reglerna riskerar att konkurreras ut av oseriösa företag. Aktörer som inte följer regler i syfte att uppnå konkurrensfördelar bryter ofta mot flera olika regelverk samtidigt. Det kan handla om exempelvis överträdelser av arbetsmiljölagstiftningen.

Regeringen har uppdragit åt åtta myndigheter att under 2018–2020 utveckla ändamålsenliga och effektiva metoder för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.

I budgetpropositionen för 2018 aviserade regeringen att 18 miljoner kronor per år under 2018–2020 ska gå till att stärka arbetet för ordning och reda på arbetsmarknaden.

Arbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att fördela medel genom förordning om statsbidrag till arbetsmarknadens parter för att främja kunskapsutbyte och samverkan med myndigheter i syfte att motverka brott och andra regelöverträdelser i arbetslivet. Under 2018 och 2019 har Sveriges Byggindustrier och Svenska Byggnadsarbetareförbundet tilldelats medel för att ta fram en strategi för en sund byggbransch. Arbetsmarknadens parter har en viktig roll i arbetet med att motverka osund konkurrens

Mellan 2015–2018 ökade regeringen Arbetsmiljöverkets anslag med ca 110 miljoner kronor för att myndigheten skulle kunna anställa fler inspektörer och öka närvaron på arbetsplatserna. Anslagsökningen har lett till att Arbetsmiljöverket anställt drygt 150 nya inspektörer och antalet inspektioner har ökat.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2020 att Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag höjs med 5 miljoner kronor per år för fler inspektioner för att förebygga fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.

Det ska aldrig löna sig att begå brott eller skaffa sig konkurrensfördelar genom att försumma arbetstagarnas rätt till en trygg arbetsmiljö. Arbetsgivaren är alltid ytterst ansvarig för arbetsmiljön.

Jag följer frågan och utesluter inte att ytterligare åtgärder behöver vidtas.

Stockholm den 30 oktober 2019

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.