Sanktioner mot Belarus efter valfusk

Skriftlig fråga 2016/17:3 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-09-13
Överlämnad
2016-09-14
Anmäld
2016-09-15
Sista svarsdatum
2016-09-21
Svarsdatum
2016-09-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Efter att den belarusiska regimen under hösten 2015 släppte ett antal politiska fångar gav EU efter och lättade på de så viktiga sanktionerna mot diktaturen. Detta motiverades med att man ville uppmuntra Lukasjenko till steg i demokratisk riktning. Sanktionerna ansågs ha drivit Lukasjenko i famnen på Putin som till följd av det ökade beroendet av rysk gas har fått ett ännu större inflytande över den belarusiska politiken.

Men redan då stod det klart att Lukasjenko inte skulle komma på bättre tankar. I oktober 2015 genomfördes ett farsliknande val, som inte ens var nära att uppfylla demokratiska krav.

Nu har oberoende valobservatörer återigen rapporterat om utbrett fusk i samband med parlamentsvalet i Belarus. Östgruppen rapporterar att det förekom flera olika former av fusk under parlamentsvalet. Under den så kallade förtidsröstningen överdrevs exempelvis de officiella siffrorna över antalet röstande markant, uppenbarligen i syfte att dels säkra ett valdeltagande på över 50 procent, dels se till så att av regimen utvalda kandidater vann. Flera oberoende valobservatörer kunde också notera att buntar med röstsedlar lagts i valurnorna. Dessutom genomfördes själva rösträkningen under stort hemlighetsmakeri, utan möjlighet till insyn för oberoende observatörer.

Rätten att välja sina företrädare är en mänsklig rättighet, som åter berövats det belarusiska folket. Liberalerna kritiserade redan för ett år sedan lyftandet av sanktionerna. Regeringen har öppnat för att återuppta sanktionspolitiken om landet inte går åt rätt håll. De senaste händelserna indikerar att detta är rätt tid att ändra politiken.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser utrikesministern att återuppta sanktionspolitiken mot Belarus?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:3 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:3 av Birgitta Ohlsson (L) Sanktioner mot Belarus (Vitryssland) efter valfusk

Birgitta Ohlsson har frågat mig om regeringen avser att återuppta sanktionspolitiken mot Vitryssland med hänsyn till de demokratiska bristerna vid parlamentsvalet den 11 september.

Givet Vitrysslands brister vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter förordar Sverige en EU-politik som är kopplad till vitryskt agerande. Sverige har även drivit en linje i EU om sanktioner mot landet så länge inte Vitryssland uppfyller EU:s krav. I denna fråga är det avgörande med enighet bland medlemsstaterna om vilken politik som ska föras.

Mycket kvarstår för att Vitryssland ska anses vara en demokrati som respekterar mänskliga rättigheter. Dödsstraffet finns fortfarande kvar och minst en dom har verkställts under året. Observatörer rapporterade om valfusk i parlamentsvalet och de flesta rekommendationerna från ODIHR beaktades inte. EU:s medlemsstater för kontinuerligt en dialog om utrikes- och säkerhetspolitiken gentemot Vitryssland och här är Sveriges bilaterala kontakter med landet viktiga. Sverige förblir en aktiv och kritisk röst i denna diskussion. En stark EU-politik kräver kontinuitet och enighet inom EU.

Stockholm den 28 september 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.