Säpos verksamhet

Skriftlig fråga 2019/20:482 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-11-25
Överlämnad
2019-11-26
Anmäld
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-12-04
Svarsdatum
2019-12-11
Besvarad
2019-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Fallet med Najah al-Shammari, som är försvarsminister i Irak, har debatterats flitigt i medierna den senaste veckan. Enligt uppgift är al-Shammari svensk medborgare under annat namn, han är folkbokförd i en Stockholmsförort, hans familj uppbär bostadsbidrag och barnbidrag och han själv är sjukskriven på grund av minnessvårigheter. Sedan två veckor tillbaka utreds han och hans hustru för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan. General Najah al-Shammari har en lång militär bakgrund, har innehaft höga poster i Saddam Husseins armé och har efter diktatorns fall ansvarat för terrorbekämpning. Han har också anklagats för att vara ansvarig för att hundratals demonstranter har dödats i protester i Irak.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att Säpo ska få direktiv, och erforderliga resurser, för att hindra att främmande makts generaler, bland annat utbildade i kemisk krigsföring, ska kunna bosätta sig i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:482 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2019/

03928/POL

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:482 av Boriana Åberg (M)
Säpos verksamhet

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att Säpo ska få direktiv och erforderliga resurser för att hindra att främmande makts generaler ska kunna bosätta sig i Sverige.

I Säkerhetspolisens uppdrag ingår bland annat att förhindra att individer som är eller kan bli ett säkerhetshot uppehåller sig eller etablerar sig i Sverige. En viktig del av det förebyggande arbetet är Säkerhetspolisens uppdrag som remissinstans till Migrationsverket. I sin roll som remissinstans kan Säkerhetspolisen bl.a. förorda att en utlänning inte ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige av skäl som rör Sveriges säkerhet. Personer som har haft höga befattningar inom ett annat lands militär anses inte per automatik utgöra ett säkerhetshot utan en individuell bedömning görs alltid.

Jag kan inte uttala mig om handläggningen av det enskilda ärendet. Det bör dock framhållas att Migrationsverket och Säkerhetspolisen under senare år har förstärkt och fördjupat sitt samarbete. Som exempel införde Migrationsverket och Säkerhetspolisen för några år sedan ett system med automatisk informationsöverföring. Detta har inneburit ökade möjligheter att upptäcka potentiella säkerhetsrisker i ett tidigare skede. Det pågår även en översyn (dir. 2018:89 och dir. 2018:114) av lagen om särskild utlänningskontroll och av vissa bestämmelser i utlänningslagen och utlänningsförordningen som är viktiga för Säkerhetspolisens arbete med ärenden om utlänningar som har bedömts utgöra ett säkerhetshot.

Utredningen ska redovisa sitt arbete senast den 31 mars 2020.

Stockholm den 11 december 2019

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.