Situationen i Burma

Skriftlig fråga 2016/17:1916 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-08
Överlämnad
2017-09-11
Anmäld
2017-09-12
Svarsdatum
2017-09-20
Sista svarsdatum
2017-09-20
Besvarad
2017-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

De religiösa spänningarna mellan muslimer och buddhister i Burma har, i kombination med väpnad konflikt mellan militär och lokal gerilla, resulterat i katastrof.

Enligt Förenta nationernas flyktingorgan UNHCR har cirka 270 000 rohingyer flytt den senaste tidens oroligheter i landet. Obekräftade uppgifter uppger att fler än 1 000 personer kan ha dött i delstaten Rakhine, där situationen snabbt eskalerat.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

 

Avser ministern och regeringen att via Sveriges plats i Förenta nationernas säkerhetsråd vidta åtgärder för att bidra till fred och säkerhet i Burma, och i så fall hur? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1916 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1916 av Lotta Finstorp (M) Situationen i Burma

Lotta Finstorp har frågat mig huruvida jag och regeringen avser vidta åtgärder i FN:s säkerhetsråd för att bidra till fred och säkerhet i Myanmar och i så fall hur.

Jag delar fullständigt Lotta Finstorps oro vad gäller den eskalerade situationen i Rakhine som orsakat ett stort antal dödsoffer och flera hundratusen rohingyer på flykt och därmed även medfört omfattande konsekvenser i regionen. Att frågan tas upp i FN:s säkerhetsråd är därför mycket angeläget, och det har Sverige aktivt verkat för. Redan under våra första månader i rådet påtalade vi vikten av att rådet uppmärksammar frågan. Efter påtryckningar togs frågan upp den 17 mars. Vi har därefter konsekvent verkat för att rådet fortsätter att bevaka utvecklingen. I samband med att situationen i Myanmar och då särskilt i Rakhine, blivit allt svårare och alltmer våldsam, med rapporter om grova kränkningar och övergrepp av de mänskliga rättigheterna och hundratusentals människor på flykt i augusti tog säkerhetsrådet upp situationen i Rakhine igen. Även då hade Sverige gjort påstötningar. I ljuset av den senaste utvecklingen tog Sverige tillsammans med UK initiativ till att rådet än en gång behandlade frågan. Det resulterade i ett möte den 13 september. Efter mötet fördömde rådsordföranden å rådets vägnar våldet i Rakhine som tvingat hundratusentals på flykt, uppmanade till omedelbar nedtrappning av våldet och påtalade vikten av att humanitärt bistånd kommer hela befolkningen till del utan åtskillnad. Sverige var särskilt pådrivande för att rådet stod enat.

Sverige har även en kontinuerlig dialog med generalsekreterarens kontor och andra delar av FN-systemet kring hur vi kan stödja FN:s pågående engagemang i Myanmar. Sverige ger humanitärt stöd till behövande i båda Rakhine State i Myanmar och i Bangladesh. Hittills har Sverige gett ca 40 miljoner kronor relaterat till den pågående humanitära krisen.

Vi kommer fortsätta att nära följa frågan för att säkerställa att vi i säkerhetsrådet, liksom i annan internationell fora, gör allt vi kan för att bidra till fred och säkerhet i Myanmar.

Stockholm den 15 september 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.