Situationen i turkiska fängelser

Skriftlig fråga 2017/18:962 av Yasmine Posio Nilsson (V)

Yasmine Posio Nilsson (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sedan det misslyckade kuppförsöket sommaren 2016 har vi sett en lavinartad ökning av övergrepp mot oppositionella och andra som ogillas av den turkiska regimen. Nu har man gått så långt att man till och med har börjat attackera områden i Syrien i sin iver att krossa det kurdiska folket. Vänsterpartiet har vid olika tillfällen lyft nedläggning av medier, orättfärdiga fängslanden och attackerna mot Afrin. Nu vill vi uppmärksamma situationen i de turkiska fängelserna.

Under president Erdoğan har tiotusentals människor fängslats enbart för att de utövat den mänskliga rättigheten att uttrycka sin åsikt. Situationen i fängelserna har blivit därefter. Turkiska fängelser lider av överbefolkning och bland annat Amnesty har tidigare rapporterat om tortyr, våldtäkter och misshandel på anläggningarna.

Det förkommer ingen rättssäkerhet i Turkiet. För att få plats med alla politiska fångar, såsom journalister, lärare, politiker och jurister, släppte Turkiet i augusti 2016 mer än 30 000 icke-politiska fångar. En del av dessa var dömda för allvarliga våldsbrott, även mord. Detta har dock inte hjälpt mot trängseln på landets fängelser.

Enligt rapporter både från Platform for Peace and Justice, HPD och andra som lyckas få information om hur det är i turkiska fängelser är cellerna överfulla. Alltför många måste dela badrum, vilket leder till sanitära problem. De får sällan träffa eller kommunicera med anhöriga eller vänner, och sjuka har nekats mediciner och läkarvård. Även våld och trakasserier förekommer, både från andra intagna och från vakterna. I flera fall har den omänskliga behandlingen lett till döden.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att Sverige som såväl enskilt land som medlem i EU och FN ska uppmärksamma situationen i de turkiska fängelserna och verka för att Turkiet slutar fängsla kritiker och oppositionella?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2018-03-06 Överlämnad: 2018-03-07 Anmäld: 2018-03-08 Svarsdatum: 2018-03-14 Sista svarsdatum: 2018-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga