Självstyre för Nineveslätten i Irak

Skriftlig fråga 2020/21:1282 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-15
Överlämnad
2021-01-15
Anmäld
2021-01-19
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Nineveslätten i Irak, belägen mellan floden Tigris och det kurdiska självstyret i Irak, är ett unikt och historiskt bosättningsområde. Nineveslätten är också det enda område i Irak där landets icke-muslimska ursprungsbefolkningar, bland annat assyrier, främst levt och utgör majoritetsbefolkning. Det assyriska folket har dokumenterat levt på Nineveslätten i minst 6 000 år och är därför en urbefolkning i Irak.

Den assyriska befolkningen i Irak har lidit enormt i modern tid. Det ottomanska riket begick år 1915 det assyriska folkmordet, seyfo, i syfte att radera ut den assyriska folkgruppen helt. Hundra år senare, i Irak, blev assyrierna, tillsammans med bland annat yazidier, återigen måltavlor för ett systematiskt planerat och genomfört folkmord, denna gång av terrorgruppen IS.

Från folkmordet 1915 fram till i dag har den assyriska befolkningen i Irak systematiskt förtryckts, diskriminerats och förföljts. Den irakiska regimen meddelade år 2014, precis innan IS invasion av Irak, att Nineveslätten skulle bli en egen provins, under ett assyriskt självstyre. Rätten till självstyre är även inskriven i Iraks konstitution. För det assyriska folket hade ett självstyre varit ett erkännande av gruppens etniska existens och rätt som urbefolkning. Självstyret hade gett det assyriska folket betydligt större möjligheter att bevara sitt språk, sin kultur och sin identitet. Därför är det är dags för Sveriges regering att stötta ett assyriskt självstyre i området, för att på allvar bekämpa utrotningen av Iraks ursprungsbefolkning, assyrierna, men även för de andra minoriteterna som lever i Irak.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad tänker ministern göra för att skydda den assyriska ursprungsbefolkningen från utrotning i Irak, och tänker ministern stötta ett assyriskt självstyre på Nineveslätten?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1282 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern . Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1282 av Robert Hannah (L)
Självstyre för Nineveslätten i Irak

Robert Hannah har frågat mig vad jag tänker göra för att skydda den assyriska ursprungsbefolkningen från utrotning i Irak, och om jag tänker stötta ett assyriskt självstyre på Nineveslätten.

Jag delar Robert Hannahs ståndpunkter kring vikten av att skydda personer som tillhör Iraks minoriteter, såväl religiösa som etniska. Personer som tillhör minoritetsgrupper bosatta på Nineveslätten drabbades mycket hårt under Daesh, och deras situation förblir bekymmersam. På kort sikt är förbättrad säkerhet och återuppbyggnad av de befriade områdena viktiga förutsättningar för att de ska kunna återvända till sina tidigare hemtrakter. Mer långsiktiga insatser krävs också rörande ansvarsutkrävande för de allvarliga brott som begåtts av Daesh.

Sveriges engagemang i Irak är brett och långsiktigt. Målet är att stödja framväxten av ett demokratiskt, fredligt och inkluderande samhälle. Det svenska utvecklingssamarbetet med Irak fokuserar särskilt på insatser för återuppbyggnad och stabilisering i de områden som befriats från Daesh, och här ingår Nineveslätten. Sverige har också ett stort humanitärt stöd till Irak som syftar till att underlätta situationen för internflyktingar, dit också många assyrier hör. Vi har sedan 2014 bidragit med 955 miljoner kronor i humanitär hjälp till Irak. Särskilt fokus ligger på Nineveprovinsen där Sverige bl.a. stöttat skyddsinsatser för internflyktingar, projekt för tillgång till vatten/sanitet och för försörjning/sysselsättning.

Det behövs en långsiktig politisk lösning på de problem som utgör grunden för minoritetsgruppers utsatthet i Irak. En inkluderande politisk process för nationell försoning och för genomförandet av reformer som leder till full respekt för de mänskliga rättigheterna för alla utan diskriminering utgör ett viktigt steg. En sådan process är också av vikt för att lösa ut den övergripande frågan om det internt omtvistade området dit Nineveslätten hör och för att upprätta ett styre över området som har befolkningens stöd.

I oktober 2020 ingick den federala regeringen i Bagdad och den kurdiska regionala regeringen i Erbil en överenskommelse som syftar till förbättrad samhällsstyrning och säkerhet i Sinjardistriktet, som utgör en del av Nineveprovinsen. Förhandlingarna mellan Bagdad och Erbil har dock hittills inte lett till några framsteg avseende situationen på Nineveslätten. Det är viktigt att de personer som hör till minoritetsgrupper, såsom den kristna befolkningen, som har sina hemtrakter i området får sina röster hörda i diskussionerna om områdets framtid.

Jag har tidigare redogjort för vad Sverige gör för att stötta minoritetsgrupper i Irak i svar på riksdagsfråga 2019/20:1696 och i interpellation 2019/20:174.

Stockholm den 27 januari 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.