Skatt på lätta lastbilar

Skriftlig fråga 2018/19:949 av Thomas Morell (SD)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2019-09-04
Överlämnad
2019-09-05
Anmäld
2019-09-10
Svarsdatum
2019-09-11
Sista svarsdatum
2019-09-11
Besvarad
2019-09-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

När den nya mät- och körcykeln WLTP aktiveras nästa år kommer det nuvarande bonus–malus-systemet att slå undan benen på många företag i form av rejäla skattehöjningar. Skattehöjningen på en lätt lastbil kan bli hela 10 000 kronor, vilket är ett dråpslag mot verksamheter som budbilsföretag, hantverkare och liknande.

Personbilsmarknaden har i regel tillgång till laddstolpar men transportbranschen har det betydligt svårare att ställa om till eldrivna alternativ. De lätta ellastbilar som finns på marknaden är relativt dyra jämfört med vanliga dieselbilar, men det finns också tekniska hinder för en övergång till lätta ellastbilar. Dels är räckvidden för liten för en fullastad lätt lastbil, dels finns det inte tillräckligt många laddstolpar för att ladda bilen. Problemet blir särskilt tydligt om det är fråga om en byggarbetsplats. Hur ska bilarna laddas över natten? Hemma hos förarna eller hos företaget? Alla hushåll har inte tillgång till laddstationer och på företagen kan det vara svårt att ordna den fysiska platsen för att ladda fordonet.

Regeringen har inte tagit hänsyn till hantverkar- och transportbranschens möjlighet att anpassa sig till reglerna och därför innebär den nya beräkningen ett ekonomiskt dråpslag mot de företag som inte har någon rimlig möjlighet att köpa ett alternativt fordon. Företagen tvingas helt enkelt in i ett ”malus-system” och de kan inte välja bort det.

Det är rimligt att skjuta fram tidsplanen för WLTP så att transportbranschen får en chans till en klimatomställning.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att ompröva beslutet avseende beräkningen av fordonsskatten för lätta lastbilar i enlighet med det så kallade WLTP-värdet?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:949 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/03038

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:949 av Thomas Morell (SD)
Skatt på lätta lastbilar

Thomas Morell har frågat mig om jag avser ompröva beslutet avseende beräkningen av fordonsskatten för lätta lastbilar i enlighet med det så kallade WLTP-värdet.

För att öka andelen miljöanpassade fordon och på sikt bidra till en fossilfri fordonsflotta, har bonus–malus-systemet införts. Bonus–malus-systemet ger incitament att välja fordon med låga koldioxidutsläpp vid nybilsköp. Från och med den 1 januari 2020 kommer en ny, mer rättvisande mätmetod för fordonens bränsleförbrukning, WLTP, att ligga till grund för beskattningen och beräkningen av bonus för nya fordon. WLTP är mer realistisk än den tidigare testmetoden NEDC, vilket i de flesta fall innebär att fordon som testas enligt WLTP får högre utsläppsvärden. En översyn av bonus–malus-systemet kommer göras det närmsta året.

En förutsättning för elektrifieringen av fordonsparken är att det finns laddinfrastruktur i hela landet. Genom Klimatklivet, ladda hemma-stödet samt laddstödet för företag och andra organisationer vill regeringen underlätta för människor att välja laddbara fordon, oavsett om laddningen sker vid hemmet, jobbet eller på annat ställe.

Det sker en glädjande ökning av antalet registrerade lätta lastbilar som kan drivas med annat drivmedel än bensin eller diesel. Även om ökningen sker från låga nivåer har det redan sålts fler lätta ellastbilar i år än under 2018.

Stockholm den 11 september 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.