Skatten på husbilar

Skriftlig fråga 2018/19:941 av Boriana Åberg (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2019-09-02
Överlämnad
2019-09-03
Anmäld
2019-09-05
Svarsdatum
2019-09-11
Sista svarsdatum
2019-09-11
Besvarad
2019-09-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 21 juli gick Transportstyrelsen ut med nyheten att skatten på husbilar inte skulle förändras i bonus–malus-systemet. Drygt en månad senare kom myndigheten med nya besked, nämligen att ”från och med den 1 september 2019 ska vissa husbilar vara testade med en ny testmetod för koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning. Detta värde kommer att ligga till grund för beskattning”.

Dessa motstridiga meddelanden har orsakat branschen och kunderna skador; återförsäljare har hunnit beställa bilar som blir svåra att sälja när skatten höjs betydligt. Frågan om den nya beskattningen har varit en het fråga under en tid, och många har upprörts över felaktigheten att likställa en husbil med en personbil, som körs mycket oftare. Värdet av husbilsturismen för landsbygden och glesbygden är oomstridd, och en minskning av den kommer att leda till förlorade arbetstillfällen och följaktligen lägre skatteintäkter. Det är dock inte Transportstyrelsen utan Finansdepartementet som bestämmer skatterna.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Är ministern beredd att ompröva beslutet om beskattning med WLTP som grund?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:941 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/03008

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:941 av Boriana Åberg (M)
Skatten på husbilar

Boriana Åberg har frågat mig om jag är beredd att ompröva beslutet om beskattning med WLTP som grund. Frågan ställs mot bakgrund av att Transportstyrelsen lämnat olika besked i frågan om vilka utsläppsvärden som ska ligga till grund för beskattning av husbilar.

Det sker inga ändringar i reglerna för fordonsbeskattning den 1 september 2019. Däremot påverkas fordonsbeskattningen för vissa husbilar av övergången till en ny testmetod för avgasutsläpp enligt gemensamma EU-regler, WLTP.

WLTP är mer realistisk än den tidigare testmetoden NEDC, vilket i de flesta fall innebär att fordon som testas enligt WLTP får högre utsläppsvärden. För husbilar som testas enligt WLTP kommer det finnas uppgift om koldioxidutsläpp för den färdigbyggda husbilen i vägtrafikregistret. Med den gamla testmetoden, NEDC, saknades många gånger uppgift om koldioxidutsläpp för den färdigbyggda husbilen och de har därför beskattats efter skälig grund. Finns det en uppgift om koldioxidutsläpp för den färdigbyggda husbilen i vägtrafikregistret ska den, precis som tidigare, ligga till grund för uttaget av fordonsskatt. Husbilar som saknar uppgift om koldioxidutsläpp i vägtrafikregistret för den färdigbyggda husbilen ska även fortsättningsvis beskattas efter skälig grund. En översyn av bonus–malus-systemet kommer göras det närmsta året.

Husbilsägare kan minska fordonskatten genom att ställa av sin husbil när den inte används för t.ex. semesterändamål. Avställningen av husbilar är omfattande. Vid årsskiftet 2017/18 var ca 80 procent av alla husbilar i Sverige avställda.

Stockholm den 11 september 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.