Skatteverkets kontor i Hudiksvall

Skriftlig fråga 2014/15:383 av Margareta B Kjellin (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-01
Överlämnad
2015-04-02
Anmäld
2015-04-07
Svarsdatum
2015-04-10
Sista svarsdatum
2015-04-10
Besvarad
2015-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skatteverket avser att flytta sin verksamhet från nio orter varav Hudiksvall med 65 medarbetare är en av dessa.

Beslutet motiveras med att Skatteverket ska finnas där företagen finns. Det är en motivering som ifrågasätts av många. Hudiksvall är en levande landsbygd, som utvecklas just med dess varierande företagande. Likaså har Hudiksvall ett rikt näringsliv med små och medelstora företag med aktiva företagarföreningar.

Inte nog med att företag och företagare som redan är verksamma på orten kommer att mista den service och närhet till expertis som ett skattekontor innebär, det finns också en risk att företag framöver väljer bort att etablera sig för långt från Skatteverkets tjänster. Det är en risk som nu livligt diskuteras.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är följande:

 

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att näringslivet, företagare, kommuner och framtida entreprenörer fortsatt ska ha minst lika god service, experthjälp och lokal närvaro som tidigare i frågor som handläggs av Skatteverket, för att hela Sverige och landsbygden ska fortsätta växa?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:383 besvarad av Magdalena Andersson (S), finansminister

Dnr Fi2015/1925

Fi2015/1926

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på frågor 2014/15:383 av Margareta B Kjellin (M) Skatteverkets kontor i Hudiksvall och 2014/15:384 av Cecilia Widegren (M) Skatteverkets kontor i Mariestad

Margareta B Kjellin och Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att näringslivet, företagare, kommuner och framtida entreprenörer fortsatt ska ha minst lika god service, experthjälp och lokal närvaro som tidigare, för att hela Sverige och landsbygden ska fortsätta växa?

Frågan ställs mot bakgrund av Skatteverkets besked om att de avser flytta sin verksamhet från nio orter. Hudiksvall och Mariestad är två av dessa orter.

Förvaltningspolitiken bygger på att myndigheterna i stor utsträckning själva, utifrån de mål och uppgifter för verksamheten som riksdagen och regeringen fastställer, avgör hur verksamheten ska organiseras för att på bästa sätt tillgodose samhällets samlade behov. Det är myndigheternas respektive ledning som ansvarar för att verksamheten bedrivs effektivt och utifrån medborgares och företags behov. Detta innebär att det i hög grad är myndigheterna själva som ansvarar för att besluta om sin organisation och den geografiska indelningen av sin verksamhet.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2015 bland annat uttalat att det är viktigt att de statliga myndigheternas lokalisering kan få en större spridning över landet. Vad jag har erfarit från Skatteverket flyttas verksamheten från nio skattekontor till närliggande orter vilket i dessa fall inte är Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Myndigheternas uppdrag är att ge god service i hela landet på ett kostnadseffektivt sätt. Det är viktigt att myndigheterna har en rätt balans mellan olika servicekanaler. God tillgång till service i hela landet inkluderar inte bara fysiska kontor, utan även de möjligheter till service som kan fås via internet och telefoni.

Det är Skatteverkets ansvar att, med utgångspunkt i målen för verksamheten, fortlöpande pröva hur tillgängliga resurser används.

Stockholm den 10 april 2015

Magdalena Andersson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.