Skjutningar mot barn

Skriftlig fråga 2020/21:3357 av Angelica Lundberg (SD)

Angelica Lundberg (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 17 juli sköts två små barn när de var ute och lekte i sitt bostadsområde i Flemingsberg i Stockholm. Tack vare att skotten träffade benen kommer barnen med största sannolikhet att överleva. Händelsen får självklart efterverkningar hos barnen, deras anhöriga och boende i området. Händelsen sätter även djupa spår i samhället.

Nio män, samtliga med kopplingar till kriminella nätverk, är misstänkta för inblandning i skjutningen, och alla utom en 17-åring är tidigare dömda för brott. En av männen, en 25-åring, var senast i början av sommaren häktad misstänkt för grovt rån. Den kriminella gruppering som flera av de nu misstänkta tillhör har varit inblandad i många allvarliga brott, och senast för några veckor sedan sköts en person till döds vid en skola i Flemingsberg. I slutet av juni sköts en polis till döds i Biskopsgården i Göteborg. Föregående sommar sköts en 12-årig flicka till döds i en ”drive-by-skjutning”. Detta är endast några av de många fruktansvärda händelser den senaste tiden där oskyldiga personer drabbats.

Så gott som dagligen rapporteras om skjutningar, mord, våldtäkter och annan grov kriminalitet, inte sällan kopplad till kriminella nätverk. Tryggheten i det svenska samhället minskar konstant och är på väg att gå totalt förlorad.

Justitieministern gjorde i januari 2018 ett uttalande då han menade att risken för att oskyldiga personer skulle drabbas är liten. Även statsministern uttalade för några veckor sedan att barn inte skulle behöva vara oroliga eftersom ”it’s not like they’re going to get killed soon or something”. Detta visar sig alltså inte stämma. Enligt uttalande av polisens biträdande regionchef (i SVT:s Rapport den 18 juli 2021) har risken för tredje man att drabbas av skjutningarna ökat, och kriminella personer visar hänsynslöshet och likgiltighet inför vem som eventuellt kan drabbas av våldet. Den som inte är trygg är inte fri.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

På vilket sätt avser ministern att agera för att återupprätta tryggheten i vårt land så att alla män, kvinnor och barn kan röra sig fritt ute utan att behöva drabbas av hänsynslöst våld från kriminella nätverk? 

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad: 2021-07-20 Överlämnad: 2021-07-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.