Skogsägares oro inför EU:s gröna giv

Skriftlig fråga 2020/21:3525 av Arman Teimouri (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-26
Överlämnad
2021-08-27
Anmäld
2021-09-02
Svarsdatum
2021-09-10
Sista svarsdatum
2021-09-10
Besvarad
2021-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Skogen är Sveriges gröna guld: en naturlig del av svensk landsbygd och en mycket viktig näringsverksamhet och dessutom grundstommen i klimatarbetet.

Värmland är skogens Silicon Valley. Bland Värmlands skogsägare finns det en stor oro inför införandet av EU:s gröna giv, som kommer att påverka det svenska skogsbruket kraftigt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att säkerställa att den svenska modellen, med frihet under ansvar, där miljö- och produktionsmål väger lika tungt, även fortsättningsvis ska gälla för svenska skogsägare?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3525 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)


Svar på fråga 2020/21:3525 av Arman Teimouri (L) Skogsägares oro inför EU:s gröna giv

Arman Teimouri har frågat miljö- och klimatministern vad han och regeringen avser att göra för att säkerställa att den svenska modellen, med frihet under ansvar, där miljö- och produktionsmål väger lika tungt, även fortsättningsvis ska gälla för svenska skogsägare.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen har i flera år varit tydlig med att den svenska skogspolitiken med dess jämställda mål om produktion och miljö ligger fast. En grundläggande del av skogspolitiken är sektorsansvaret och skogsägarnas frihet under ansvar.

Skogsutredningen har i sitt betänkande Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård i skogen (SOU 2020:73) lämnat en rad förslag med utgångspunkt i bland annat den gällande skogspolitiken. Förslagen har remissbehandlats och är under beredning i Regeringskansliet.

Inom ramen för EU-samarbetet anser regeringen fortsatt att det nationella självbestämmande i skogliga frågor är viktigt att värna. EU har ingen gemensam skogspolitik och ansvaret för skogarna ligger hos medlemsstaterna. Regeringen har välkomnat meddelandet om en europeisk grön giv för Europeiska unionen och att miljö- och klimatfrågorna prioriteras högt under den nya kommissionens mandatperiod. Förslagen behöver åtföljas av gedigna konsekvensanalyser för EU. Konsekvenserna för Sverige behöver också analyseras noga.

Stockholm den 9 september 2021

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.