Skolavslutningar i kyrkan

Skriftlig fråga 2020/21:3137 av Christian Carlsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-07
Överlämnad
2021-06-08
Anmäld
2021-06-09
Svarsdatum
2021-06-16
Sista svarsdatum
2021-06-16
Besvarad
2021-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Kristendomen är en självklar del av Sveriges kulturarv. Den har påverkat vårt samhälle, våra traditioner och våra svenska värderingar på ett helt avgörande sätt. Skolavslutningar i kyrkan är ett uttryck för detta, och det finns all anledning att bevara denna folkkära tradition.

Traditioner och högtider är bra därför att de för människor närmare varandra, skänker en känsla av samhörighet och stärker vår samhällsgemenskap. De utgör dessutom en viktig länk till vår historia som binder oss samman med tidigare och kommande generationer. Det svenska kulturarvet innebär inte minst en viktig nyckel till integration för barn som har invandrat till Sverige. 

Betydelsen av att uppmärksamma nationella högtider i landets skolor ska därför inte underskattas. Skolan ska uppmärksamma vårt kulturarv och våra sedvänjor så att våra barn får en bättre förståelse för Sveriges historia och våra gemensamma rötter. 

Självklart ska traditionen med skolavslutningar i kyrkan vid svenska högtider kunna få leva vidare – och självklart ska prästen då också kunna be en bön eller sjunga en psalm tillsammans med eleverna.

Den 12 maj 2016 tillkännagav riksdagen för regeringen att det skulle införas ett undantag i skollagen om att konfessionella inslag även skulle få förekomma i offentliga skolor, det vill säga vid vissa tillfällen i samband med firande av skolavslutningar och andra traditionella högtider i kyrkan. Senast den 1 april 2017 skulle regeringen ha lämnat förslag till riksdagen, men fortfarande saknas ett förslag från regeringen som beaktar tillkännagivandet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att ta initiativ under innevarande mandatperiod för att tillgodose riksdagens tillkännagivande om skolavslutningar i kyrkan, från den 12 maj 2016?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3137 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/02969 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3137 av Christian Carlsson (KD) Skolavslutningar i kyrkan

Christian Carlsson har frågat mig om jag avser att ta initiativ under innevarande mandatperiod för att tillgodose riksdagens tillkännagivande om skolavslutningar i kyrkan, från den 12 maj 2016.

All utbildning inom skolväsendet måste följa alla de bestämmelser som finns i skolförfattningarna. Det är inte förhandlingsbart. Utbildningen inom skolväsendet ska vara likvärdig och följa det som respektive läroplan anger. Utbildningen och undervisningen i förskolor och skolor med offentlig huvudman ska vara icke-konfessionell. Även i fristående förskolor och skolor ska undervisningen vara icke-konfessionell, men utbildningen i övrigt får enligt skollagen (2010:800) ha en konfessionell inriktning (1 kap. 7 §). Barns och elevers deltagande i konfessionella inslag ska alltid vara frivilligt.

Regeringen tillsatte den 18 mars 2018 en särskild utredare som har haft i uppdrag att analysera regelverket för konfessionella inslag i skolväsendet. Baserat på analysen har utredningen undersökt om det finns behov av att ändra bestämmelserna i skollagen om konfessionella inslag i utbildningen, bl.a. när det gäller undantag från förbudet mot konfessionella inslag, oavsett huvudman och inriktning, i samband med firandet av skolavslutningar och andra traditionella högtider.

Utredningen redovisade sitt uppdrag den 8 januari 2020 i betänkandet Nya regler för skolor med konfessionell inriktning (SOU 2019:64). Utredningen föreslår att alla förskolor, skolor och fritidshem ska få förlägga firandet av avslutningar och uppmärksammandet av traditionella högtider i gudstjänstlokaler. Vidare föreslås att konfessionella inslag inte får förekomma när förskolor, skolor och fritidshem med icke-konfessionell inriktning firar avslutningar eller uppmärksammar traditionella högtider i gudstjänstlokaler. Närvaron vid sådana aktiviteter i lokaler som används för gudstjänster ska vara frivillig för barn och elever. I betänkandet föreslås även att konfessionella inslag ska definieras som inslag som innehåller bekännande eller förkunnande delar som tillhör en viss religion. Huvudmannen ska försäkra sig om att barn, elever och vårdnadshavare är införstådda med att deltagandet i konfessionella inslag är frivilligt.

Betänkandet har remitterats och förslagen bereds nu inom Regeringskansliet. Avsikten är att lämna förslag inom denna mandatperiod.

Stockholm den 16 juni 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.