Svar på fråga 2020/21:3137 av Christian Carlsson (KD) Skolavslutningar i kyrkan
Christian Carlsson har frågat mig om jag avser att ta initiativ under innevarande mandatperiod för att tillgodose riksdagens tillkännagivande om skolavslutningar i kyrkan, från den 12 maj 2016.
All utbildning inom skolväsendet måste följa alla de bestämmelser som finns i skolförfattningarna. Det är inte förhandlingsbart. Utbildningen inom skolväsendet ska vara likvärdig och följa det som respektive läroplan anger. Utbildningen och undervisningen i förskolor och skolor med offentlig huvudman ska vara icke-konfessionell. Även i fristående förskolor och skolor ska undervisningen vara icke-konfessionell, men utbildningen i övrigt får enligt skollagen (2010:800) ha en konfessionell inriktning (1 kap. 7 §). Barns och elevers deltagande i konfessionella inslag ska alltid vara frivilligt.
Regeringen tillsatte den 18 mars 2018 en särskild utredare som har haft i uppdrag att analysera regelverket för konfessionella inslag i skolväsendet. Baserat på analysen har utredningen undersökt om det finns behov av att ändra bestämmelserna i skollagen om konfessionella inslag i utbildningen, bl.a. när det gäller undantag från förbudet mot konfessionella inslag, oavsett huvudman och inriktning, i samband med firandet av skolavslutningar och andra traditionella högtider.
Utredningen redovisade sitt uppdrag den 8 januari 2020 i betänkandet Nya regler för skolor med konfessionell inriktning (SOU 2019:64). Utredningen föreslår att alla förskolor, skolor och fritidshem ska få förlägga firandet av avslutningar och uppmärksammandet av traditionella högtider i gudstjänstlokaler. Vidare föreslås att konfessionella inslag inte får förekomma när förskolor, skolor och fritidshem med icke-konfessionell inriktning firar avslutningar eller uppmärksammar traditionella högtider i gudstjänstlokaler. Närvaron vid sådana aktiviteter i lokaler som används för gudstjänster ska vara frivillig för barn och elever. I betänkandet föreslås även att konfessionella inslag ska definieras som inslag som innehåller bekännande eller förkunnande delar som tillhör en viss religion. Huvudmannen ska försäkra sig om att barn, elever och vårdnadshavare är införstådda med att deltagandet i konfessionella inslag är frivilligt.
Betänkandet har remitterats och förslagen bereds nu inom Regeringskansliet. Avsikten är att lämna förslag inom denna mandatperiod.
Stockholm den 16 juni 2021
Anna Ekström