Skuggsamhällets fortsatta tillväxt

Skriftlig fråga 2019/20:357 av Jonas Andersson i Skellefteå (SD)

Jonas Andersson i Skellefteå (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I dagarna har det uppdagats att en rysk turist varit anställd som flygmekaniker i en säkerhetsklassad tjänst på Arlanda flygplats, trots att han varken haft uppehålls- eller arbetstillstånd i Sverige. Han har kunnat passera genom säkerhetsspärrar och haft fri tillgång till flygplan och annan känslig utrustning inom behörighetsområdet. Hur länge detta kunnat fortgå, och huruvida hans finska visering fortfarande gällde, framgår inte, men det står klart att ansvariga chefer inte hade någon aning om att de indirekt medverkade i illegalt arbete.

Detta är inte första gången som sådana brister uppdagats på Arlanda flygplats. Tidigare i år briserade nyheten att flera uzbekistanska medborgare arbetat i åratal som städare inne på polisens skyddade lokaler på flygplatsen trots att de saknade tillstånd att vistas i Sverige och trots att de varken kunde svenska eller engelska. I ett par fall förekom personerna inte ens i centrala utlänningsdatabasen, de hade aldrig ens ansökt om ett tillstånd.

En hemlig Schengenrapport från 2018 pekade ut Sverige som ett av de sämsta länderna i Europa vad gäller gränsskyddet och gränssäkerheten, vilket i synnerhet gäller våra flygplatser. Vi vet helt enkelt inte vem som kommer in i vårt land. Detta bottnar i bristande resurser och lagstiftning för polisen, särskilt gränspolisen. Följden blir att skuggsamhället tillåts växa och att den illegala migrationen kan blomstra, till och med i gränspolisens lokaler på Arlanda.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att göra för att komma till bukt med skuggsamhället och dess utbredning i till och med högsäkerhetsmiljöer?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-11-11 Överlämnad: 2019-11-12 Anmäld: 2019-11-13 Svarsdatum: 2019-11-20 Sista svarsdatum: 2019-11-20
Svar på skriftlig fråga