skydd för vittnen vid krigstribunalen

Skriftlig fråga 2004/05:1923 av Ekström, Anne-Marie (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-21
Besvarad
2005-07-05
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juni

Fråga 2004/05:1923

av Anne-Marie Ekström (fp) till statsrådet Barbro Holmberg om skydd för vittnen vid krigstribunalen

Sverige har ingått avtal om att ge skydd för personer som lämnar vittnesmål i krigstribunaler, till exempel den i Haag. Detta gäller en person som har vittnat eller som krigstribunalen begär ska vittna.

Det finns emellertid också personer som sökt asyl i Sverige som ännu inte blivit kallade att vittna i krigstribunalen men aktivt medverkat till att ta fram bevismaterial. En sådan person är en kvinna som DN skrivit om vid två tillfällen. Hon har hjälpt internationella utredare att samla bevis och synts i radio och tv, i synnerhet om en krigsförbrytare som ännu inte gripits. På grund av sin aktivitet med insamlande av material tvingades hon fly efter ett tilltagande antal hot mot sitt liv. Hon kom till Sverige år 2003. Trots intyg från Haagtribunalen har Migrationsverket och Utlänningsnämnden avslagit hennes asylansökan. Kvinnan har nu gjort en ytterligare ansökan men beslutet drar ut på tiden vilket medför att kvinnan och hennes barn mår allt sämre.

Målet måste vara att så många krigsförbrytare som möjligt grips och döms. Skulle kvinnan tvingas återvända till sitt hemland finns risk att hon inte kan vittna när krigsförbrytaren grips. Risken finns att dödshoten mot henne verkställs.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att även de personer som ännu inte vittnat eller blivit kallade att vittna inför krigstribunal men som medverkat på andra sätt att samla bevismaterial ska få skydd i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1923 besvarad av

den 5 juli

Svar på fråga 2004/05:1923 om skydd för vittnen vid krigstribunalen

Statsrådet Barbro Holmberg

Anne-Marie Ekström har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att även de personer som ännu inte vittnat eller blivit kallade att vittna inför krigstribunal, men som medverkat på andra sätt till att samla bevismaterial, ska få skydd i Sverige.

Det skydd som Anne-Marie Ekström efterlyser i sin fråga finns tillgängligt redan i dag, dels genom Sveriges avtal med internationella domstolar och tribunaler om omplacering av vittnen, dels genom utlänningslagens bestämmelser angående skyddsbehövandes rätt till uppehållstillstånd. Skyddet förtydligas ytterligare genom regeringens lagförslag i proposition 2004/05:172 om uppehållstillstånd för tribunalvittnen.

Regeringens lagförslag innebär att vittnen, och deras nära anhöriga, vid internationella domstolar eller tribunaler ska ges uppehållstillstånd om en sådan domstol eller tribunal har begärt omplacering av vittnet till Sverige. Detta är avsett att gälla oberoende av om personen befinner sig utanför Sverige eller vistas här, till exempel som asylsökande.

Avtalen med internationella tribunaler och domstolar uppställer en del formella krav, bland annat på vem som ska företräda tribunalen. Ett avtal kan inte tillämpas om inte dessa krav är uppfyllda. Inte minst för att värna internationella domstolars och tribunalers legitimitet och integritet är det av största vikt att tillämpa de avtal som Sverige har ingått med dessa tribunaler och domstolar, om till exempel överföring av vittnen, på ett riktigt sätt.

I de fall avtalet inte är tillämpligt träder utlänningslagens skyddsbestämmelser in. En person som känner välgrundad fruktan för att utsättas för förföljelse eller sådan behandling som anges i nämnda bestämmelser har rätt att få skydd i Sverige om skyddet inte kan fås i hemlandet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.