Skydd mot obemannade luftfarkoster

Skriftlig fråga 2021/22:837 av Erik Ottoson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-19
Överlämnad
2022-01-19
Anmäld
2022-01-20
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I interpellation 2015/16:513 frågade jag regeringens företrädare vilka åtgärder man avser att vidta för att säkerställa att den svenska polisen har de verktyg de behöver för att avvärja hot från drönare som används i brottsligt syfte. Jag blev i svaret på interpellationen och den efterföljande interpellationsdebatten informerad om att polisen i samarbetet med FOI var i begrepp med att genomföra åtgärder för att säkerställa skyddet mot så kallade drönare.

Den senaste tidens observationer av drönare över svenska skyddsobjekt och andra för samhället strategiska platser oroar många. När man i ljuset av den senaste tidens händelser jämför vad inrikesminister Ygeman sa den 12 april 2016 med den respons som de facto har setts från svensk sida den senaste tiden så väcker det frågor om leveransen av de av Ygeman aviserade åtgärderna. Ingen av de siktade drönarna har kunnat nedkämpas, och inga kända fall av använda motmedel har kommit allmänheten till del.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit sedan 12 april 2016 för att säkerställa skyddet för svenska skyddsobjekt och den allmänna säkerheten mot attacker och underrättelseinhämtningsoperationer från obemannade luftfartyg, så kallade drönare?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:837 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/00160 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:837 av Erik Ottosson (M)
Skydd mot obemannade luftfarkoster

Erik Ottosson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen har vidtagit sedan den 12 april 2016 för att säkerställa skyddet för svenska skyddsobjekt och den allmänna säkerheten mot attacker och underrättelseoperationer från obemannade luftfartyg, så kallade drönare.

Användningen av drönare har ökat kraftigt. Det bedöms finnas nästan en halv miljon drönare i Sverige. Incidenter med drönare vid restriktionsområden och skyddsobjekt är relativt ovanligt, men den senaste tidens observationer av drönare avviker enligt Polismyndigheten från normalbilden. Incidenterna har tagits på stort allvar av Polismyndigheten och andra inblandade myndigheter och samarbetet har fungerat mycket väl. Jag och regeringen har följt det arbetet noga.

Regeringen gav 2017 Polismyndigheten i uppdrag att ha förmåga att hantera hot i luftrummet. Polismyndigheten har därför under tiden 2017–2020 drivit ett utvecklingsprojekt för att öka sin förmåga att hantera hot och incidenter från obemannade flygfarkoster. Polismyndigheten hade redan sommaren 2017 förmåga att hantera hot från obemannade luftfartyg och har utvecklat den förmågan.

Regeringen har följt arbetet noga och har även gjort det möjligt för Polismyndigheten att använda nödvändig teknik. Genom en ändring i förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation har Polismyndigheten sedan den 18 november 2019 möjlighet att använda störsändare i sin verksamhet till skydd mot obemannade luftfartyg.

Även Skyddslagen (2010:305) har ändrats och det är sedan den 1 juli 2018 möjligt att förverka drönare för att förebygga brott eller om det annars finns särskilda skäl. Den 1 januari 2020 ändrades också i 7 § skyddslagen med förtydligande att tillträdesförbudet till skyddsobjekt även omfattar tillträde med hjälp av en obemannad farkost.

Polismyndigheten har fått omfattande resursökningar de senaste åren och tillväxten fortsätter med kraft. Utöver anslagsförstärkningar för att finansiera målet om 10 000 fler polisanställda till 2024 har Polismyndigheten också från och med i år fått anslagsökningar på 400 miljoner kronor per år för att höja sin tekniska förmåga.

Jag kommer noga följa Polismyndighetens utbyggnad av sin tekniska förmåga, däribland förmågan att hantera hot från drönare.

Stockholm den 26 januari 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.