Svar på fråga 2021/22:1335 av Alexander Christiansson (SD)
Småföretagens motivation att anmäla brott
Alexander Christiansson har frågat mig vad jag ämnar göra för att öka motivationen för småföretagen att anmäla brott.
Om man som företagare drabbas av brott är det av flera anledningar viktigt att man anmäler det. Att brott anmäls är en förutsättning för att de ska kunna utredas och att lagföring kan ske. En högre anmälningsfrekvens ger också en bättre bild av vilka brott företag utsätts för, vilket är ett viktigt underlag till exempel i det brottsförebyggande arbetet och i polisens arbete med att analysera misstänkt seriebrottslighet.
Regeringen ser allvarligt på brott som riktas mot näringsidkare och har vidtagit många åtgärder som ska bidra till att minska utsattheten för brott och skapa en tryggare miljö för företagare. Det gäller till exempel den nya lagen om tillträdesförbud, skärpningar inom straffrätten och åtgärder för att underlätta användning av kamerabevakning. Regeringen har också tagit fram det nationella brottsförebyggande programmet ”Tillsammans mot brott”.
Allmänheten har ett högt förtroende för polisen. Enligt Brås senaste nationella trygghetsundersökning var andelen av befolkningen som hade stort förtroende för polisens sätt att bedriva sitt arbete den högsta hittills. Men arbetet med att stärka polisverksamheten i hela landet fortsätter och regeringen har gjort historiskt stora ökningar av myndighetens anslag. Målsättningen är att från ingången av 2016 till utgången av 2024 öka antalet polisanställda med 10 000.
Enligt Polismyndighetens personalstatistik vid årsskiftet har vi nått mer än halvvägs. I regleringsbrevet för 2022 har regeringen också ställt krav på Polismyndigheten att redogöra för hur resurser har fördelats för att uppnå en stark lokal närvaro.
Det krävs ett mycket brett arbete för att komma till rätta med den brottslighet som riktas mot Sveriges småföretagare. En tillgänglig polis, ett starkt rättsväsende, en ändamålsenlig lagstiftning och ett brottsförebyggande arbete där berörda aktörer samarbetar på ett bra sätt, är alla viktiga utgångspunkter för att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället.
Regeringen fortsätter arbetet för att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i Sverige med oförminskad kraft.
Stockholm den 30 mars 2022
Morgan Johansson