Till innehåll på sidan

Snabb tillgång till godkända behandlingar

Skriftlig fråga 2020/21:1052 av Acko Ankarberg Johansson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-16
Överlämnad
2020-12-16
Anmäld
2020-12-17
Sista svarsdatum
2020-12-30
Svarsdatum
2021-01-13
Besvarad
2021-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 24 april frågade jag socialministern vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att inte riskgrupper för covid-19 ska behöva vänta på att få tillgång till godkända läkemedel. Socialstyrelsen har definierat riskgrupperna, däribland patienter med cystisk fibros, CF. Socialministern instämde i sitt svar den 6 maj i att nya behandlingar behöver tillhandahållas effektivt och jämlikt, utan onödiga dröjsmål, men att det är viktigt att använda etablerade processer via Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Det visar sig nu att läkemedel som av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, befunnits säkra och effektiva och av EU-kommissionen godkänts för användning i bland annat Sverige inte kommer fram till patienterna. Europeisk statistik visar att detta i synnerhet gäller läkemedel för sällsynta sjukdomar.

I dag har TLV max 180 dagar på sig att hantera en förmånsansökan, efter att ansökan kommit in. Detta ska dock inte tolkas som att processen ska ta så lång tid. Kanske i synnerhet i tider av pandemi är det angeläget att godkända läkemedel når patienten, under förutsättning att det ansökande företaget gör sin del, liksom regionerna i de fall det är aktuellt med en så kallad trepartsförhandling.

Patienter med sällsynta sjukdomar i definierade riskgrupper, till exempel CF, ska inte behöva vänta på godkända läkemedel. Alla parter behöver anstränga sig. Läkemedelsföretag behöver inkomma med erforderlig information. Regionerna behöver å sin sida bli snabbare på att ta tag i förhandlingsprocesser.

Utöver det har regeringen ett ansvar för att staten via TLV gör sin del.

Redan i dag kan företag komma in med ansökan innan ett läkemedel är godkänt. Då är det rimligt att TLV är på tårna utan att behöva invänta EU-kommissionens godkännande. TLV bör snabbare kunna hantera ansökan och också på så sätt sätta press på regioner och företag att göra sin del.

Som ett led i tydliggörandet av styrningen av TLV bör regeringen därför överväga att sätta kvantitativa mål för myndigheten. Det är exempelvis rimligt att TLV har en första diskussion med företag och regioner inom 30 dagar efter att en ansökan kommit in och att förhandlingar ska vara klara inom 90 dagar. Detta under förutsättning att företagen och regionerna gör sin del. Om TLV inte skulle lyckas nå denna målsättning bör myndigheten tydligt redogöra i sin återrapportering till regeringen varför målet inte nåtts, till exempel att regionerna inte kommer till förhandlingsbordet.

Regeringen har ansvar för att säkerställa att styrningen av myndigheter fungerar. Ytterst handlar det om att patienter i Sverige (inte minst under rådande pandemi) får tillgång till godkänd behandling som patienter i andra länder i dag kan räkna med att få snabbare än patienter i Sverige.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta genom tydligare myndighetsstyrning så att patienter snabbare kan få tillgång till godkända behandlingar?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1052 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:1052 av Acko Ankarberg Johansson (KD)
Snabb tillgång till godkända behandlingar

Acko Ankarberg Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta genom tydligare myndighetsstyrning så att patienter snabbare kan få tillgång till godkända behandlingar.

Regeringens målsättning är att alla patienter ska erbjudas god vård efter behov på lika villkor. I enlighet med mitt tidigare svar behöver nya behandlingar tillhandahållas effektivt och jämlikt, utan onödiga dröjsmål, men det är viktigt att använda etablerade processer som syftar till väl avvägda beslut.

Vilka läkemedel som ska ingå i läkemedelsförmånerna beslutas av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Regelverket som TLV använder syftar till att alla läkemedel ska bedömas på ett jämlikt och systematiskt vis. TLV ska meddela sitt beslut senast 180 dagar från det att en fullständig ansökan om att ett läkemedel eller en vara ska ingå i läkemedelsförmånerna kom in till myndigheten.

Den faktiska genomsnittliga tiden för TLV:s handläggning av läkemedel är betydligt kortare än 180 dagar. För läkemedel som innebär mindre komplexa utredningar är utredningstiden generellt ännu kortare. Vid mer komplexa utredningar av läkemedel som bygger på mindre data, vilket inte sällan är fallet för nya läkemedel vid sällsynta sjukdomar, är det dock viktigt att en rimlig tid för ordnad utredning finns. Detsamma gäller om en ansökan saknar tillräckliga uppgifter.

För att underlätta och om möjligt förkorta utredningstiden, tar TLV redan idag kontakt med läkemedelsföretag för inledande diskussioner av särskilda läkemedel, i synnerhet sådana som innebär mer komplexa utredningar.

Mot bakgrund av behovet av välavvägda och rättssäkra beslut och med hänsyn till att vissa läkemedel innebär mer komplexa genomgångar, är det rimligt att utredningstiden kan skilja i olika fall. Samtidigt är det viktigt att TLV fortsätter arbetet med att hålla nere utredningstiderna. Regeringen följer frågan.

Stockholm den 13 januari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.