Spänningen mellan Azerbajdzjan och Armenien

Skriftlig fråga 2019/20:1879 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Tisdagen den 28 juli anlände turkiska trupper till Azerbajdzjan för att genomföra en gemensam militärövning. Detta sker efter att konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien trappats upp, då azerbajdzjanska armén sköt skarpt mot Armenien med flera döda och skadade som följd. Det krävs ingen vidare efterforskning för att förstå vad syftet med den 13 dagar långa militärövningen är. Azerbajdzjan vill visa att de backas upp av det land som har Natos näst största armé.

Samtidigt som detta sker har vi sett verbala attacker mot Armenien från turkiska företrädare. Den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu har klart och tydligt sagt att de är beredda att understödja Azerbajdzjan vid förfrågan för att, som han uttryckt det, skydda landets territoriella integritet. Vad som av Turkiet räknas som azerbajdzjanskt territorium är dock svårt att svara på eftersom man gör anspråk på det av Armenien kontrollerade Nagorno-Karabach. Konflikten riskerar därmed att eskalera till ett fullskaligt krig i regionen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern ta några initiativ för att minska risken för ett fullskaligt krig eller för att på annat sätt bistå Armenien i rådande situation?

Frågan är inlämnad

Händelser

statustext: Frågan är inlämnad Inlämnad: 2020-07-29 Överlämnad: 2020-07-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.